Od pisem do Facebooka
24. 4. 2019 do 2. 6. 2019
24. 4. 2019 do 2. 6. 2019

Izseljenci so z območja današnje Slovenije proti Argentini odhajali v različnih valovih. Velja prepričanje, da so transnacionalne zveze sodobne in da predstavljajo intenzivne stike med migranti in njihovimi svojci v današnjem času.

Razstava želi poudariti, da so bile tovrstne zveze prisotne že dolgo pred oblikami sporazumevanja, ki jih je prinesla revolucija svetovnega spleta.

S predstavitvijo komunikacije izseljencev in njihovih svojcev želi razstava izpostaviti nenehen stik med obema svetovoma in dejstvo, da so tako tisti, ki so odšli, kot oni, ki so ostali doma, živeli povezana življenja kljub neverjetni razdalji, ki jih je ločevala. Niso bile le zgodbe od doma tiste, ki so polnile izseljenski vsakdan, domače vasi so živele v napetem pričakovanju novic o svojih članih, ki so živeli čez lužo.

Razstava želi torej poudariti, migracijskih procesov ni mogoče razumeti kot enostavne zgodbe z začetkom v domačem okolju in s koncem s prilagoditvijo družbi sprejema. Sporazumevanje migrantov skozi čas kaže, da so migracije odprt in nelinearen tok z daljnosežnimi posledicami za vse vpletene, tudi za tiste, ki se niso izselili.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.