Nace Bizilj – Fotoreporter
17. 10. 2019 do 16. 2. 2020
17. 10. 2019 do 16. 2. 2020

Retrospektivna razstava

Nace Bizilj, rojen 27. januarja 1944 v Gameljnah pod Šmarno goro, je eden od najbolj prepoznavnih slovenskih fotoreporterjev 20. stoletja. Izučen za fotografa je pri osemnajstih letih fotografiral Leonida Brežnjeva pri Cekinovem gradu v Ljubljani, pri štiriindvajsetih Josipa Broza – Tita na Dolenjskem.

Svojo poklicno pot je leta 1962 začel v uglednem podjetju Foto Slovenija in jo leta 1968 nadaljeval v časopisni hiši Dnevnik. Kot fotoreporter in dolgoletni urednik fotografije je štirideset let vizualiziral osebe, prostor in čas, od elit do malega človeka, od politike do športa in kulture, od zgodovinsko ključnih dejanj do dogodkov z obrobja zgodovine.

V karieri Naceta Bizilja ima častno mesto obdobje slovenske politične pomladi, preobrazbe iz socializma v demokracijo in izpolnjene plebiscitarne volje naroda z osamosvojitvijo Slovenije. To je bilo njegovo zlato obdobje fotoreporterstva, ki ga pojmuje kot Pomladni sij. S slovensko osamosvojitvijo se njegova kariera še zdaleč ni končala, pač pa je prebudila nove izzive, ki jih je udejanjal tudi s satirično Dnevnikovo rubriko »Fotografija ne laže«. Strast s potovanj po svetu je delil z bralci Nedeljskega dnevnika, za katerega je objavljal fotoreportaže in tako ob fotografijah navduševal tudi z besedo. Leta 2003 se je z upokojitvijo poslovil od neizprosnega tempa dnevnega kreiranja novinarske fotografije in si nekaj let pozneje omislil novega.

Leta 2010 je namreč Muzeju novejše zgodovine Slovenije podaril celotni opus s 300.000 črno-belimi in barvnimi negativi fotografij. Fotoaparat je zamenjal za povečevalno steklo in za svetlobno mizo ter se v Muzeju tedensko poglabljal v dokumentacijo opusa. Desetletja skriti koluti negativov so se začeli odvijati, urejati, dokumentirati in pridobivati nov pomen. Z interpretacijo posameznih fotografij in zvrstitvijo na tisoče imen in dogodkov je tudi dokumentarno dopolnil bogastvo nacionalno pomembne fotografske dediščine.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.