Naša jeza je brezmejna
8. 10. 2020 do 31. 1. 2021
8. 10. 2020 do 31. 1. 2021

»NAŠA JEZA JE BREZMEJNA«

Tone Stojko
»NAŠA JEZA JE BREZMEJNA«
Demonstracije 1968–2020

Tone Stojko je človek številnih znanj. Tudi avtor prve fotografije politične aretacije v slovenskem prostoru in nagrajenec Prešernovega sklada. V prvi vrsti nedvomno fotograf. Reportažni, gledališki, portretni, tudi koncertni in osebno intimni. Predvsem pa fotograf demonstracij.
To je NJEGOVA tema, življenjsko poslanstvo, njegov osebni prispevek k družbeni odgovornosti, ki ji z objektivom svojega fotoaparata zvesto sledi že več kot petdeset let.

Demonstracije so po goli definiciji »množično izražanje razpoloženja, navadno v znak protesta«. To ustavno pravico, ki se izraža v nepredvidljivi dinamiki množic, inovativni protestniški scenografiji in skupnem cilju demonstrantov – opozarjanju in zahtevah po spremembi, je zapisal v fotografsko brezčasnost.

Opus, ki ga je ustvaril med prelomnima letoma 1968 in 2020 v slovenskem, jugoslovanskem in srednjeevropskem prostoru je izreden, vizualen in kronološki sprehod po demonstracijah različnih družbenih in poklicnih skupin. Preskakuje generacijske in državne meje ter meje različnih sistemov.
Podobe svojih prvih študentskih demonstracij leta 1968 je zapisal črno-belo in analogno, prav tako tudi odločen in množičen odziv slovenske družbe v demokratičnem vrenju osemdesetih in začetka devetdesetih let. Danes jih hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Barvne in digitalne pa so fotografske podobe številnih javnih izrazov nezadovoljstva na začetku 21. stoletja. Tako tistih v času globalne finančne krize kot tudi povsem novih načinov demonstriranja v »koronavirusnem« letu 2020.

Tone Stojko, samoiniciativni garač, je bil s sprva skromno, nato pa z vedno bolj sofisticirano fotografsko opremo, obvezno prenosno lestvijo ter izjemnim občutkom za sosledje dogodkov, vedno znova na pravem mestu. Tudi takrat, ko je med množico protestniških transparentov v objektiv svojega fotoaparata ujel tistega z napisom »Naša jeza je brezmejna«.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.