Življenje v času koronavirusa. Razstava stripov
20. 6. 2020 do 1. 10. 2020
20. 6. 2020 do 1. 10. 2020

Življenje v času koronavirusa. Razstava stripov

20. junij – 1. oktober 2020

V prvem tednu izolacije zaradi pandemije COVID-19 smo objavili stripovski natečaj: »Življenje v času koronavirusa«, na katerega se je odzvalo izjemno število striparjev - mladih in mladih po srcu. Vsi, ki so sodelovali, so postali pripovedovalci in pričevalci situacije, za katero si nihče ni predstavljal, da jo bomo izkusili. Hvaležni smo za iskrene, hudomušne in boleče doprinose, ki bodo na ogled na razstavi na prostem pred muzejem vse do oktobra 2020.

Muzej novejše zgodovine Slovenije smo zaradi pandemije COVID-19 zaprli v petek, 13. marca 2020. V želji, da bi še naprej ostali povezani, smo nemudoma začeli iskati nove možnosti sodelovanja in skupnega dokumentiranja obdobja izolacije. Kot muzej, ki se ukvarja z dediščino 20. stoletja, smo se odločili, da svoje obiskovalce aktivno vključimo v zbiranje gradiva. Postali so pripovedovalci in pričevalci izrednih razmer, ki jih naš čas ni pomnil. Sicer nam niso bila tuja zapisana pričevanja o kugah in drugih smrtonosnih boleznih. Ni bil daleč spomin prednikov na špansko gripo, ki je kosila po prvi svetovni vojni. A vendar je bila situacija za nas nova in pomembno je bilo, da zgodbo ter kolektivni spomin gradimo skupaj. Pri tem se nam je zdel še posebej zanimiv mediji stripa, kjer lahko vsak – ne glede na starost – vizualno izrazi svoje občutke. V prvem tednu izolacije smo objavili natečaj: »Življenje v času koronavirusa«. Povabili smo vas, da dokumentirate svoje vsakdanje življenje, vaše dejavnosti, občutke ali razmišljanja o trenutni situaciji. Še posebej smo želeli dati prostor otrokom in mladostnikom – delu populacije, ki ima manj priložnosti za javno izražanje svojih občutenj.

Med 17. marcem in 1. majem 2020 smo prejeli 280 prispevkov. Neodvisno žirijo, ki je stripe ocenjevala v treh kategorijah, so sestavljali:

• Milanka Fabjančič: akademska slikarka, ilustratorka,
• Tina Popovič: direktorica inštituta Divja misel,
• Iztok Sitar: ilustrator, stripar in karikaturist,
• Maša P. Žmitek: ilustratorka in vodja galerije v Vodnikovi domačiji.

Nagrajenci stripovskega natečaja
Nagrajenca natečaja v kategoriji do 6. leta starosti sta Maksim Golob, ki je prepričal z delom Korončki pridejo k nam, na drugem mestu je Adrian Srdić s stripom Življenje v času koronavirusa. V kategoriji do 15. leta starosti so najbolj prepričali zmagovalka Klara Šergon (IzolaKcija), drugo mesto je zasedel Sebastjan (Tudi roparjem ni lahko), tretje Sofia Srdić (Pred in med pandemijo), sledijo pa še Kaja Drevenšek, Miha Kalšek Kozjek, Justin Selan, Julija Trkman, Miha Pegan, Kaja Gaber, Lea Lah in Zoja Šporn. V kategoriji nad 15 let izstopajo Dr. Horowitz s stripom Ivan Cankar: Korona črtica, Tomaž Šolc z Medosebno razdaljo in na tretjem mestu Kimi Krapež z delom Mia casa.

Vse do oktobra 2020 bodo pred Muzejem novejše zgodovine Slovenije na ogled zgodbe o življenju v času izolacije vseh sodelujočih striparjev. Vsem se zahvaljujemo za sodelovanje in smo hvaležni za skupno ustvarjanje zgodovine za naše zanamce.

 

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.