Likovni natečaj To je Slovenija

Likovna dela so nastala v okviru mednarodnega natečaja 'To je Slovenija', ki je potekal od 15. maja do 15. julija 2023 in je bil namenjen otrokom slovenskih izseljencev do vključno 14. leta starosti. 
Natečaj je potekal ob pripravi razstave Iz domovine v domovino: vračanje slovenskih izseljencev in njihovih potomcev v Slovenijo po letu 1990, likovne umetnije najmlajših bodo na ogled tudi na razstavi. 

Obrazložitev izbora nagrajencev mednarodnega likovnega natečaja To je Slovenija

Komisija je bila pri izbiri nagrajencev razpisa pozorna na več dejavnikov: na tehnično izvedbo del, na izvirnost ideje, izbiro motiva in zgodbo v ozadju nastanka podobe. Vsa prispela dela so nas očarala, zato je bil izbor nagrajencev zelo težek. Prav zato razstavljamo vsa prejeta dela, ker vsako izmed njih na izviren način prikaže spomin na slovensko pokrajino.

Sodelujoči do 6 let
Mila Emma, 3 leta, Velika Britanija
Morje in počitnice.
Kajetan, 3 leta, Velika Britanija
Jagodni vrt.
Sia, 5 let, Avstralija
Dva domova na dveh različnih koncih sveta.

Sia je nemudoma izbrala pojem Slovenija kot dve hiši, dva domova na drugem koncu sveta. Povezuje ju pot in razlikujeta se v barvah, ki ju obdajata: Slovenija (rdečerjava) in Avstralija (oranžna).
Zaria Valentina, 5 let, Velika Britanija
Igrišče blizu babi in dedka.
Od 6 do 8 let
Zmagovalec v starostni skupini

Jakob, 7 let, Avstralija
Dom v Sloveniji in dom v Avstraliji.

Jakobova slika prikazuje oba doma – v Sloveniji (rdeča streha) in Avstraliji (oranžna barva). Na naši Zemljici sedita nasproti kot državi na zemljevidu. Jakob se ni mogel osredotočiti samo na en dom, saj se v obeh počuti kot doma.

Ajda, 7 let, Avstralija
Želja: imeti konja v Sloveniji.

Naslikala sem konje, ker jih imam že od nekdaj zelo rada. Želim si oditi v Slovenijo in imeti konja. To je moja želja! Konje imam rada zaradi njihovega izgleda in prijaznega značaja. Menim, da bi se z njimi dobro povezala. 
Anya, 8 let, Velika Britanija
Družinski pes Lottie.
Ella, 6 let, Velika Britanija
Ljubljanski grad z vzpenjačo. 

Ellina prva podoba v povezavi z izbrano tematiko je bil Ljubljanski grad z vzpenjačo, ki ga Ella zelo rada obišče, kadar smo na počitnicah v Sloveniji.
Teona, 6 let, Republika Severna Makedonija
Zmaj, simbol Ljubljane.
Od 9 do 11 let
Zmagovalka v starostni skupini
Ayla, 9 let, Velika Britanija
Srnjak z Alpami v ozadju. 

Srnjak z gorami v ozadju. Srnjak pogosto pride na vrt Aylinih starih staršev, pogled na Alpe pa je nekaj, kar jo vedno spomni na Slovenijo.
George, 10 let, Velika Britanija
Triglav.
Rupert, 9 let, Velika Britanija
Slovenija v vesolju.
Od 12 do 14 let
Zmagovalka v starostni skupini

Ana Marija, 13 let, Belgija
Otok na Blejskem jezeru.

Narisala sem otok na Blejskem jezeru. Bled imam v celi Sloveniji najraje, ker tam s sorodniki preživim večino počitnic. Včasih poleti tudi plavam ali veslam do otoka. Slovenci smo lahko veseli, da imamo tako lep kraj, ki ga hodijo občudovat ljudje z vsega sveta.
Gal, 12 let, Velika Britanija
Slovenska harmonika.

To je slovenska harmonika, ki sem jo narisal, ker sem ponosen Slovenec.
Zala, 12 let, Kanada
Pogled na Bled.

Odločila sem se naslikati Bled, ker ob misli na Slovenijo pomislim na plavanje, sladoled, lepe razglede in prijazne ljudi. Med potovanjem po Sloveniji sem obiskala Bled in vse to tudi doživela.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.