Danes odprto
Cekinov grad00:00 - 00:00
Grad RajhenburgZaprto
Depoji državnih muzejev v PivkiZaprto

IMPROVISA – Življenje v gibanju

IMPROVISA – Life in Motion
2020-2022

Projekt IMPROVISA bo raziskal inovativne modele za povečanje dostopa do kulture in dediščine z uporabo digitalnih in mobilnih tehnologij za mlajše občinstvo in ranljive skupine, kot so priseljenci in zaporniki.

Projekt bo razvil, izvedel in potrdil nove soustvarjene umetniške dejavnosti, ki združujejo avdiovizualno improvizacijo s kulturno/dediščinsko vsebino muzejev in njihove publike, s podporo interaktivnih mobilnih orodij.

Medsektorsko in čezmejno sodelovanje, ki bo povezalo IKT, umetnost in poslovanje, bo umetnikom in muzejskim strokovnjakom pomagalo pri soočanju s spreminjajočimi se zahtevami po znanju in raziskovanju novih poslovnih modelov za kulturni sektor.

Koordinator: Documenta Creaciones Multimedia Avanzadas, Španija

Partnerji: ECCOM Centro Europeo per l’Organizzazione e il Management Culturale -European centre for cultural organisation and management associazione (Italija), Galeria Labirynt (Poljska), Muzej novejše zgodovine Slovenije (Slovenija), National Museum of Contemporary Art (Grčija).

Spletna stran projekta IMPROVISA - Življenje v gibanju. Spremljajte nas tudi na Facebook strani projekta.

Projekt je podprt s programom Evropske unije - Ustvarjalna Evropa.


Spletna razstava Improvisa - Življenje v gibanju

Namen projekta Improvisa – Življenje v gibanju je raziskati, kako kulturo doživljati, deliti in reinterpretirati na nove načine, da bi bila z sodobnimi tehnologijami lažje dosegljiva. Rezultat teh prizadevanj so bolj sodelovalne oblike vključevanja občinstva v umetnost in izboljšan medkulturni dialog.

Vabljeni k ogledu spletne razstave, ki so jo pripravili partnerji iz Grčije in Španije. Povezma delo na projektu v zadnjem letu in pol. Izbrali smo štiri umetnike, ki so v treh evropskih muzejih izvedli delavnice s pomočjo aplikacije Improvisa. Razstava predstavlja umetnike, umetniško ustvarjanje na delavnicah in kočne video vsebine, ki so jih naredili udeleženci delavnic. Skupaj smo izvedli 72 delavnic in pri tem neizmerno uživali.

Razstavo si lahko ogledate na tej povezavi.

Delavnice z umetniki

Učenje zgodovine je lahko tudi zabavno: izobraževalne in ustvarjalne delavnice IMPROVISA – Življenje v gibanju spodbujajo umetniško ustvarjanje in kreativno izražanje. Z uporabo aplikacije IMPROVISA se bodo slike, video in zvok združili v novo interpretacijo kulturne dediščine.


V nadaljevanju so opisane delavnice, ki jih bomo od januarja do aprila 2022 organizirali v Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Vse delavnice so brezplačne.

Spodnje delavnice bodo izvajali 4 umetniki s projekta IMPROVISA v sodelovanju s predstavniki Muzeja novejše zgodovine Slovenije.


Lepi zvoki

Ema Ferreira (Portugalska) je mlada portugalska glasbenica in umetnica. Svoje glasbeno šolanje ja začela v rodnem kraju Covilhã, trenutno pa se šola na Escola Superior de Música e Artes do Espectáculo (ESMAE) v Portu. Glavno interesno področje sta elektroakustična glasba in svet multimedijske in avdiovizualnosti.

Ema Ferreira predlaga uporabo človeškega glasu kot medija/sredstva za ustvarjanje zvoka, zato bodo udeleženci na delavnici snemali zvoke in glasove. Z združevanjem posnetih zvočnih vzorcev in vizualnih vsebin v aplikaciji IMPROVISA bodo udeleženci občutili, kako je lahko naš govorjeni, šepetajoči in onomatopejski glas del umetniškega dela ali kulturne dediščine.

Delavnico z umetnico izvajamo med 3. in 7. januarjem 2022. Kasneje delavnico izvajajo muzejski animatorji.


Ta vodnik je za vas

Claudio Beorchia (Italija) je italijanski interdisciplinarni umetnik. Študiral je dizajn in vizualno umetnost na univerzi Iuav v Benetkah in likovno umetnost v Milanu. Njegove razstave so gostovale v mnogi državah po svetu, ob tem pa je pogost gost tudi v Sloveniji.

Claudio Beorchia spodbuja udeležence, da izrazijo svoje vtise o predmetih na stalni razstavi Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Nato bodo z aplikacijo IMPROVISA izdelali osebni digitalni multimedijski vodnik s sliko in zvokom, ki ga bodo posvetili ljubljeni osebi, ki ne more obiskati razstave (na primer dedku, nečaku, prijatelju ipd.).

Delavnico z umetnikom izvajamo med 7. in 11. februarjem 2022. Kasneje delavnico izvajajo muzejski animatorji.


Igranje z zbirko

Paul Wiersbinski (Nemčija) je študiral video umetnost pod mentorstvom Marka Leckeyja in Douglasa Gordona v Frankfurtu (na Majni). Njegovi projekti so usmerjeni v umetnost, znanost in tehnologijo. S svojim delom raziskuje polje umetne inteligence in kibernetike.

Paul Wiersbinski predlaga interaktivni pristop, ki se ukvarja s pojmi pripovedi in improvizacije. Udeleženci bodo fotografirali razstavljene predmete, jih natisnili in spremenili, da bodo s pomočjo aplikacije IMPROVISA ustvarili svoje zgodbe.

Delavnico z umetnikom izvajamo med 28. februarjem in 4. marcem 2022. Kasneje delavnico izvajajo muzejski animatorji.


Razdrobljeno potovanje

Smaragda Nitsopoulou (Grčija) je filmska režiserka in vizualna umetnica. V svojem delu raziskuje teme, kot sta spomin in smrt v dobi antropocena. Sodelovala je na več filmskih festivalih. Leta 2021 je dokončala svoj prvi celovečerni dokumentarni film z naslovom Smrt pod nadzorom (Death Under Control).

Smaragda Nitsopoulou na podlagi fotografij in predmetov na stalni razstavi nudi mladostnikom možnost, da s svojimi glasovi ustvarijo edinstveno interpretacijo razstavljenih predmetov. Namesto pasivnih poslušalcev se bodo s pomočjo aplikacije IMPROVISA spremenili v aktivne ustvarjalce zgodb, ki temeljijo na njihovih izkušnjah.

Delavnico z umetnico izvajamo med 11. in 15. aprilom 2022. Kasneje delavnico izvajajo muzejski animatorji.


V praksi bodo učenci/dijaki posneli fotografije in zvoke na razstavi ter jih uporabili pri ustvarjanju v aplikaciji IMPROVISA. Svoj izdelek bodo lahko delili z vrstniki. Udeleženci bodo lahko v aplikaciji IMPROVISA ustvarjali tudi po koncu delavnice.


Trajanje delavnice: 2 uri (120 minut).

Oprema: pameten telefon (sicer opremo zagotovi muzej)

Velikost skupine: 8-12 oseb (razred lahko razdelimo na 2 skupini)

Delavnice z umetniki potekajo v angleškem in slovenskem jeziku. Za prevod bo poskrbljeno.


Informacije in najava obiska

Nataša Robežnik

natasa.robeznik@muzej-nz.si

01 300 96 21 in 051 353 901


Domen Kaučič

domen.kaucic@muzej-nz.si

01 300 96 20Projekt IMPROVISA - Življenje v gibanju raziskuje inovativne modele za povečanje dostopa do kulturne dediščine z uporabo digitalnih mobilnih tehnologij. 

Projekt je sofinanciran s strani programa Ustvarjalna Evropa.

IMPROVISA – Življenje v gibanju: Rezultati razpisa za umetnike

31. januarja 2021 so predstavniki institucij, ki sodelujejo pri projektu IMPROVISA – Življenje v gibanju, sofinanciranem s strani programa Ustvarjalna Evropa, objavili razpis za umetnike. Cilj razpisa je bil privabiti umetnike s predlogi za povečanje dostopa do kulturne dediščine s pomočjo improvizacije in uporabe mobilnih tehnologij.

Mednarodna komisija je ocenila vsako od prispelih prijav in izbrala naslednje umetnike:

- Claudio Beorchia (Italija)
- Ema Ferreira (Portugalska)
- Paul Wiersbinski (Nemčija)
- Smaragda Nitsopoulou (Grčija)

Več o izbranih umetnikih si lahko preberete na spletni strani projekta Improvisa – Življenje v gibanju.

Veselimo se obiska izbranih umetnikov, ki bodo s slovensko javnostjo delili svoje znanje, obenem pa bi se radi zahvalili vsem kandidatom, ki so poslali izjemno zanimive in kvalitetne predloge.

Novičnik projekta IMPROVISA - Življenje v gibanju

Newsletters 1, April 2021.
Novičnik 1, april 2021.
Newsletters 2, October 2021.
Novičnik 2, oktober 2021.
Newsletters 3, May 2022.
Novičnik 3, maj 2022.
Newsletters 4, September 2022.
Novičnik 4, september 2022.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.