Nagrada EMA

Dobitnik nagrade Evropske muzejske akademije 2022:

projekt I-ON (Identiteta na prepihu / Identity on the Line)

Odbor Evropske muzejske akademije EMA je šele četrtič v svoji zgodovini izbral dobitnika nagrade EMA: I-ON, skupni projekt šestih kulturnozgodovinskih muzejev in ene univerze iz sedmih evropskih držav, katerega partner je Muzej novejše zgodovine Slovenije. Projektni partnerji so raziskovali posledice migracijskih procesov v svoji državi/regiji.

Odbor EMA se je odločil podeliti nagrado EMA projektu I-ON, ker:

- Je občudovanja vredno, da je srednje velik muzej, kot je Muzej Vest-Agder, vzpostavil tako zapleten mednarodni projekt, ki združuje šest drugih majhnih/srednje velikih ustanov, razpršenih po vsej Evropi.

- Impresivni rezultat je skupna potujoča razstava, katere koordinator je Muzej novejše zgodovine Slovenije; ločene razstave v vseh zadevnih državah (v Sloveniji: Odjuga: Zgodbe o identitetah na prepihu); publikacije; spletni seminarji; šolski paketi itd. Prikazuje, kaj lahko dosežejo srednje veliki muzeji!

- Projekt je zagotovo pomemben prispevek k razumevanju zgodovine migracij v 20. stoletju, zahvaljujoč njegovi mednarodni izpostavljenosti po vsej Evropi.

Nagrada EMA se ne podeli vsako leto. Podeljuje jo upravni odbor EMA na podlagi predlogov, ki jih predložijo njeni strokovnjaki, nacionalni predstavniki, institucionalni podporniki ali druge skupine, vključene v dejavnosti EMA. Ustanovljena je bila z namenom priznavanja izjemnih rezultatov organizacij, raziskovalcev in kulturnih institucij pri ustvarjanju pionirskih muzejev ali pri izdelavi študij ter izvajanju projektov evropskega pomena, katerih namen je vplivati ​​na razvoj muzeološkega diskurza na mednarodni ravni.

Nagrado EMA, ki jo zmagovalec prejme eno leto, sestavlja sodobno kiparsko delo švicarskega umetnika Etienna Krähenbühla (1953-). Nagrada bo izročena med letnim srečanjem EMA v Esch-sur Alzette v Luksemburgu v soboto, 10. septembra 2022.

Prejšnji zmagovalci:
2011 Muzej Galileo, Firence, Italija
2013 Europeana, Haag, Nizozemska
2016 POLIN Muzej zgodovine poljskih Judov, Varšava, Poljska

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije smo iskreno hvaležni za prejetje EMA nagrade in se želimo zahvaliti našim pričevalcem, ki so nam med pripravo projekta zaupali svoje osebne in družinske zgodbe in s predmeti, predlogi ter komentarji soustvarjali razstavo in razmišljali z nami. V čast nam je bilo sodelovati z vami.

Hvala tudi vsem izpraševalkam in izpraševalcem, ki ste nama pomagali, da smo v kratkem času nabrali izjemno število pomembnih osebnih zgodb: Vedrani Durašin, Tini Fortič Jakopič, Domnu Kaučiču, Tini Palaić, dr. Urši Valič.

Zahvala gre tudi dr. Kaji Širok, ki je postavila idejno zasnovo in je projekt vodila med letoma 2019 in 2021. Zahvaljujemo pa se tudi vsem posameznikom, organizacijam, društvom in zavodom, ki so sodelovali pri izvajanju projekta I-ON. 

 


Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.