Danes odprto
Cekinov grad10:00 - 18:00
Grad RajhenburgZaprto
Depoji državnih muzejev v PivkiZaprto

Kulturniška skupina XIV. divizije na mitingu. Od leve proti desni: kurir Francelj, plesalka Marta Pavlin - Brina, kipar Janez Weiss - Belač, harmonikar Janez Lavrič, pesnik in vodja kulturniške skupine Karel Destovnik - Kajuh, skladatelj in avtor Sveto Marolt - Špik. 
Avtor fotografije: Jože Petek.

Marta Pavlin – Brina pleše na mitingu po prisegi Rabske brigade na Mašunu, 23. 9. 1943

Brina je ena prvih predstavnic slovenske sodobne plesne umetnosti. Na pohodu XIV. divizije na Štajersko je utrpela hude ozebline, zato več ni mogla plesati. Po vojni se je ukvarjala s koreografijo, plesno pedagogiko in publicistiko.

Kulturniška skupina XIV. divizije

Ob razstavi Fotoaparat in vojna je Muzej novejše zgodovine Slovenije pripravil serijo muzejskih artiklov »Kulturniška skupina XIV. divizije«. Serija je poklon vsem kulturnim ustvarjalcem, izdelala pa jo je ekskluzivno za muzej slovenska oblikovalka Teja Ideja. Izbor vključuje majice, torbice in rokovnika v različnih barvah. Izbirate lahko med dvema motivoma, Bosa pojdiva in Brina pleše.

Kulturniška skupina XIV. divizije


V začetku leta 1944 je na Štajersko krenila XIV. divizija. Njen del je bila tudi kulturniška skupina na čelu s pesnikom Karlom Destovnikom Kajuhom. Pot se je v zgodovino zapisala po velikih naporih, težkih vremenskih razmerah in neprestanih bojih. Divizija je izgubila več kot polovico borcev, med njimi so bili vodja kulturniške skupine Karel Destovnik - Kajuh, kipar Janez Weis Belač in harmonikar Janez Lavrič. Kasneje je bil zajet in ustreljen tudi skladatelj Svetozar Marolt - Špik, ki je na Kajuhovo besedilo uglasbil divizijsko himno Pesem XIV. divizije.

Osemtedenski pohod je dokumentiral preizkušen fotoreporter Jože Petek. Fotografije pohoda hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije. 

 

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.