Družina Tomšič

5.4.2020

Hčeri sta danes sami porisali ulico pred našo hišo. Stari sta 9 in 13 let.

Rok Stergar

9.4.2020
Doma narejene maske
Improvizirana domača predavalnica žene.
Izboljšana improvizirana domača predavalnica žene.

Urška Purg

9.4.2020

V teh dneh me v domači pisarni ohranja pri zdravju majhna skodelica za čaj, ki sem jo prinesla iz Japonske. Z vsakim požirkom, ki ga naredim iz nje, me pomiri in obljubi, da bom spet potovala. Pretke mi delovnik s toplino in optimističnin hrepenenjem.

Alenka Kastelic

10.4.2020 Zgodbe naše garaže

Dr. Marijanca Ajša Vižintin

10.4.2020 Službena pisarna v domači kuhinji

Marija Purg

11.4.2020
Velikonočni zaščiteni pirhi

Lucija Podbrežnik

11.4.2020
Nova realnost

Peter

12.4.2020
Vsakodnevna realnost: razpokana in suha koža na rokah

Špela Gale

13.4.2020
"Zaščitna maska" Poskušam biti močna in kreativno preživljati dneve. Ustvarjam nove izdelke in se poigravam s starimi.
"Zaščitna maska" Poskušam biti močna in kreativno preživljati dneve. Ustvarjam nove izdelke in se poigravam s starimi.
Otroci so doma. Hiško sva na skrivni lokaciji pod Rožnikom s sinom gradila 3 dopoldneve.
Otroci so doma. Hiško sva na skrivni lokaciji pod Rožnikom s sinom gradila 3 dopoldneve.
Javno življenje se je ustavilo in sedaj imamo več časa za kreativne projekte. Ustvarjanje me umiri in mi pomaga prebroditi dneve.
Javno življenje se je ustavilo in sedaj imamo več časa za kreativne projekte. Ustvarjanje me umiri in mi pomaga prebroditi dneve.
Javno življenje se je ustavilo in sedaj imamo več časa za kreativne projekte. Ustvarjanje me umiri in mi pomaga prebroditi dneve.
Javno življenje se je ustavilo in sedaj imamo več časa za kreativne projekte. Ustvarjanje me umiri in mi pomaga prebroditi dneve.

Nataša Korbar

13.4.2020
Pogrešam pitje kave v centru mesta v teh sončnih spomladanskih dneh, zato sem si na balkonu mojega stanovanja za Bežigradom uredila prijeten kotiček na balkonu. Popoldne tu pijem kavo, zvečer pa si prižgem lučke in srknem kakšen gin tonic. Ker ne morem deliti tega s prijatelji in družino v živo, se vidimo preko telefona in vsaj malo nadomestimo druženja v živo.

Peter Purg

14.4.2020
S starši in sestro se ne moramo videti tako pogosto, kot smo se lahko pred tem. Tudi zajtrk ali skupno kosilo na žalost odpade. Najbližji približek temu, je videkonferenca, kjer lahko nekaj smeha pričaramo z norčijami kot je ta. To pomaga, da čas mine in da vzdržujemo družinsko vez.

Zvonko Purg

14.4.2020
Po več letih mirovanja je bilo treba izvleči šivalni stroj in se lotiti šivanja zaščitnih mask.

Anonimno

15.4.2020
Ustvarjamo dobrote

Lucija

18.4.2020
Kovid vtisi

Mateja Kos

18.4.2020
35. dan

Katarina Simončič

19.4.2020
Domače pralne zaščitne maske
19.4.2020
Domače pralne zaščitne maske

Jure Sokač

21.4.2020
Zavarovan spomenik

21.4.2020
Zavarovan spomenik

Katja Kovše

19.4.2020
Don't stand so close to me
Don't stand so close to me
I wan't to break free
I wan't to break free
Highway to the danger zone
Highway to the danger zone
Kupil sem si rolico, rolico papirja
Kupil sem si rolico, rolico papirja
Bog ne daj, da bi crknu televizor
Bog ne daj, da bi crknu televizor
So lonely
So lonely
Veš, prjatu, že dolgo nisva pila
Veš, prjatu, že dolgo nisva pila

specializant infektologije ministry.for.wtf

21.4.2020
“Dotik iz druge strani” - nočno dežurstvo pred nekaj tedni. Fotografijo našel med čiščenjem telefona, ampak mi je (zdaj, ko jo vidim s spočitimi možgani) preveč filmska, da bi jo zavrgel. Pacient pripeljan z reševalnim vozilom, sum na Covid. Prižgan notranji alarm Infekcijske klinike, hodniki prazni, razen zaščitenega osebja, ki ga spremi v “sivo cono”. Kraj, kjer so vsi obravnavani kot pozitivni, dokler ne dobimo izvida brisa. Kamor se vstopa samo v posebni osebni varovalni opremi in le takrat, ko je nujno.

Po pregledu pacienta, pogovoru in predpisu terapije se nemalokrat spomniš, da se v dokumentacijo nisi dovolj poglobil. Porabiti še en set opreme samo zato, da greš brat papirje (ki so, če so označeni kot “nečisti”, zaprti s pacienti), ni sprejemljivo. Takrat na pomoč priskoči medicinska sestra, ki pacientu ravno nastavlja terapijo in ti preko dvojnih steklenih sten pokaže relevantne dokumente. Tekst je zamegljen - vem, da zdravniki grdo pišemo, ampak tako hudo vseeno ni! Slika nastala v namen lažjega dela, ostala pa kot spomin na čase, ki bodo (upam, da kmalu!) ponovno podobno nepredstavljivi, kot so bili pred pandemijo.


Barb Barb

Fotomontaža: Kriva. Druga občina.

Duša Fischinger

22.4.2020
Velika noč je tradicionalni praznik naše razširjene družine. Letos smo ga doživeli le virtualno ob spominjanju na lanskega. V pripetku, ki začenja z zgodovinsko podobo tistega dela Ljubljane, kjer stanujemo, so spominske fotke iz lanskega leta.
Velika noč (3.27 MB)

Tina Fortič Jakopič

23.4.2020
Moj vsakdan: Multitasking ali večni izziv, kako uskladiti levo in desno stran mize.

Franci Domjanič

Takole je izgledaj Prešernov trg v Ljubljani v soboto dne 18.4.2020. Običajno Prešernov trg obišče vsakodnevno velika množica turistov in drugih obiskovalcev iz Slovenije. Koronavirus je Ljubljano popolnoms izpraznil, kot kaže fotografija našega velikega Prešerna po katerem smo dobili trg z njegovim imenom. V spomin pesniku je bil spomenik slovesno odkrit 10.9.1905 ki ga je izdelal kipar Ivan Zajc.

Koronavirus je po 15.3.2020 popolnoma ustavil ves motorni promet na avtocesti. Fotografija prikazuje potek avtoceste Koseze - Podutik 21.4.2020 ob 16. Uri. Ko ni na avtocesti nobenega motornega vozila. Praviloma ob tej uri prihaja na tem odceku ceste do večjih zgostitev prometa. Kolona nastane od 15 do 20 km. Kot je razvidno iz fotografije vozniki strogo spoštujejo omejitev gibanja v času epidemije.

Barbara Železnik Bizjak

Takole prismuknjeno  osmišljeno popoldne, dopoldne pa delo od doma za računalnikom (dokler je še kaj dela). Bolj uporabna od maske  je bandana, ki jo po uporabi splaknem v vreli vodi. No, novica, da je jutri vse ok, je prvi april. #ostanidoma

Tanja Matijašević

Valovanje mojega počutja je močno povezano z možnostjo za izraz. Iščem načine, ki pa zaradi manjka skupnosti včasih pripenjajo občutke tesnobe in osamljenosti. To me potisne v kreativni proces v katerem rezonirajo tudi podatki, ki pricurljajo skozi medmrežje, se priklopijo na moje občutke, razmišljanja in v zvočni kopeli moje najljubše glasbe nastajajo pesmi, plakati, fotošop kreacije in tudi tale zapis. Beseda karantene: umetnost.

Janez Stariha

Avtorica koronafrnikule je Julija, moja hčerka. Koronafrnikule je igra, ki nam krajša dolge dneve izolacije.

Bor Seušek

Hči Tereza je v četrtek dopolnila 6 let. S sorodniki smo kratko praznovali preko videokonference in ji ob svečkah na doma pripravljenih mafinih tudi zapeli.

Naše petje je skozi odprto okno slišala tudi soseda Ema, ki s Terezo obiskuje isti vrtec in se že več kot en mesec nista srečali. Ema je z mamico Terezi pripravila presenečenje, ki sta ga zalepili na naša vhodna vrata. Presenečenje-darilo je na priloženi fotografiji.

Nina Agnes Repnik

Zakaj ostati doma? Berem različne komentarje o koroni: od teorije zarot do tega, da nas želijo psihično in fizično uničiti, da je virus izmišljotina … Res pa še nisem zasledila, da je to delo Nezemljanov.

O tem, kaj je res in kaj ne, ne bom razpravljala, ker objava nekako ni namenjena temu. Ampak, nekaj pa bo držalo: korona ni hec, ker če bi bila tako nedolžna, potem stanje v bolnicah ne bi bilo tako zaostreno. Terezi so se teden dni nazaj začeli pojavljati flekci, ker si ravno nisem želela tekati po zdravstvenem domu, sem bila v navezi s pediatrijo po mailu. V sredo je bilo stanje že kaotično: sprejem v ZD Domžale v korona ambulanto, razkuževanje, maske, pregled, klic na pediatrijo... Napoteni sva v Ljubljano, ker je imela Tereza malo povišano temperaturo (37,6), so naju iz pediatrije takoooj napotili na infekcijsko kliniko: sum na korona virus. Bolj, kot sem govorila, da rabi kremo za fleke, da ni korona … Eh, čakava pred infekcijsko, razkuževanje, rešilci, utrujeni zdravstveni delavci... Sprejem na kliniko na opazovanje 😮😮😮... pa samo po kremo sva šli.Tereza je sicer mislila, da so maškare. Poseben koridor do sobe, zdravniki kot v zf filmu, nastanjeni v sobi... S seboj nisva meli nič, ne pižame, Žuže, ničesar… Večerjo sva zamudili, na avtomat ne smeš, edino kar imaš, je par m2 velika soba, okno in TV. Velja poseben protokol, vse se dogaja čez okno, pogovor z zdravnikom, strežnico, medicinsko sestro. Na korono sva negativni. BTW, verjetno to ni vaja, da preverijo, če zdravstvo funkcionira v takšnih razmerah 🙈🙈🙈🙈. Kaj ima Tereza točno, ne vemo. Lahko je alergija, lahko je nekaj dermatološkega... Kljub vsemu, kapo dol VSEM zdravstvenim delavcem, da so se potrudili po svojih močeh!!!! Hvala 10000x. PS: Terezi se je okoli 11ih dopoldan že mešalo, hodila je po sobi, v krogu, uporabila grde besede in tulila: »SPUSTITE ME VEN IZ ZAPORA!« Dragi  moji OSTANITE DOMA, pa če tudi je teorija zarote, korona žal ni hec!!! #ostanidoma hvala dr. Rajer Sečnik in sestri Špeli, hvala dr. Tomažič in celotnemu osebju otroškega oddelka IK III 😍😍😍😍😍😍😍 In neeee, ne želim ponovno tja, zato ostajamo doma 😷😷😷😘😘😘😘💪💪💪💪😉

Bernarda Tušar

Sem Bernarda Tušar, roj. Ornik, 3. 9. 1972 v Mariboru.

Zaradi pestrosti življenjskih izzivov, pišem diplomo nekje na drugi strani Slovenije (v Kanomlji), šele sedaj, pri 47. letih. Obilje knjig, ki sem jih nabrala pred uvedbo karantene, kot študijsko literaturo za pripravo teoretičnega dela diplomske naloge, mi v danih okoliščinah ponuja odprta polja bogastva (strokovnih) vsebin, ki se jim poglobljeno posvečam tudi zato, ker imam občutek, da imam čas.

Nina Ukmar

Fotodokumentacija v času COVID-19 - Kosovelov dom Sežana, ko so nastopile izredne razmere. Nekaj fotografij je iz notranjosti doma in dve iz pisarn, kjer sva dve zaposleni delali, 3.4.2020. Foto: Tjaša Brajdih.

Fotodokumentacija v času COVID-19 - Sežana, ulice, 3.4. (okolica Kosovelovega doma Sežana). Fotografije, ki smo jih dali posneti in dokumentirajo stanje na sežanskih ulicah ter park v neposredni bližini, 3.4.2020. Foto: Tjaša Brajdih.

Sara Levart

Pošiljka na okenski polici

Ksenija Guzej

Foto koronaljubljana: Vrsta za sladoled

Martina Peštaj

Naša korona baza (ki je bila nekoč spalnica) Dovolj sem imela tipkanja na kuhinjski mizi med šolskimi zvezki, kosili in sadnimi malicami, pa sem si iz kleti prinesla svetlo modro mizico, ki se je vsaj petkrat selila z mano. Postavila sem si jo v spalnico, starejši sin mi je posodil lučko in imam mini pisarnico. Gledam fanta, kako spita (mami, jaz bi spal pri tebi, se boljše počutim ob tebi) in tipkam ... Žal (še) ne berem knjig, ki sem si jih vedno želela prebrati, pa serij in filmov s seznamov tudi (še) ne gledam ... Se pa zjutraj skupaj sproščamo in skupaj gledamo Izodrom. To je pa dobra plat dela na domu.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.