V ČEVLJIH ZMAGOVALCEV: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni uspehi

Osrednja občasna razstava v šolskem letu 2022/23

O razstavi

Dejstvo, da smo Slovenci športni narod potrjujejo polna športna igrišča, dvorane in vadbišča. Telesno udejstvovanje je postalo del nacionalne kulture, ki ga dodatno vzpodbujajo še vrhunski uspehi slovenskih športnic in športnikov. Prav vsak posameznik tako z veseljem in prežet s ponosom postoji ob zvokih Zdravljice, ki zadoni v čast doseženega rezultata.

Športno obarvana razstava bo ponudila izbor največjih športnih uspehov, doseženih v času samostojne Slovenije, s kratkim pregledom športne zgodovine 20. stoletja. Poleg predstavitve športnikov in športnic, olimpijcev in olimpijk, paraolimpijcev in paraolimpijk ter odmevnih ekipnih uspehov slovenskih reprezentanc bo razstava preko zanimivih dejstev omogočala tudi vpogled v njihov športni vsakdan. Na ogled bodo tako različni telovadni rekviziti, športna oprema in oblačila, ki so jih nosili na tekmovanjih. V razstavo bodo vključene tudi interaktivne vsebine, ki bodo učencem in dijakom omogočile avtentično izkušnjo, jih spodbujale k raziskovanju in igranju vlog. Obuli bodo lahko čevlje v velikosti Luke Dončića, se oblekli v kimono in kombinezon smučarskega skakalca, primerjali svoj skok v daljino z uspešnimi športniki in preizkusili svoje spretnosti na mini bradlji. 

Razstava je zasnovana večplastno in interaktivno, zato je ogled razstave primeren za različne starostne skupine, od predšolskih otrok do srednješolcev.

Razstava bo na ogled od 15. septembra 2022 do 1. aprila 2023.
Foto: Matic Eržen

Pedagoški program ob razstavi

VODSTVO

Vodstvo po občasni razstavi V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni uspehi
V/4+, OŠ/1., 2. in 3. triada, SŠ

Interaktiven voden ogled razstave
Voden ogled razstave, ki je prilagojen različnim starostnim stopnjam, saj je razstava zasnovana večplastno in interaktivno. V okviru ogleda bomo predstavili določene športe, uspešne slovenske športnike in njihove dosežke ter jih popestrili z vsebinami, v katere bomo vključili otroke: obuli bodo čevlje v velikosti Luke Dončića, poskušali skočiti v daljino kot Peter Prevc, opazovali vzpon Janje Garnbret na trboveljski dimnik, zadrževali dih kot Alenka Artnik, dvignili kladivo Primoža Kozmusa in še mnogo več. Učenci in otroci bodo lahko preizkusili številne rekvizite in jih avtentično spoznali. Starejšim učencem in dijakom bomo tekom vodstva ponudili vpogled v vsakdan profesionalnih slovenskih športnikov in v njihove športne uspehe.

Trajanje: 60 minut
Delovni listi: OŠ/2. in 3. triada, SŠ
Vstopnina v muzej (za ogled vseh razstav): 3 EUR/učenca ali dijaka; predšolske skupine brezplačno
Vodstvo: 1 EUR/osebo


DELAVNICI

Migi, migi, migamo vsi
V/4+, OŠ/1. in 2. triada

Športna delavnica
Na športnem poligonu, ki ga je posebej za otroke pripravil priznani športni pedagog, se otroci spoznavajo z osnovnimi naravnimi oblikami gibanja (hoja, tek, plazenje, skok, kotaljenje, metanje). Z določenimi vajami razvijajo osnovne motorične spretnosti kot so gibljivost, moč, koordinacija in ravnotežje. Poudarek je na atletski in gimnastični abecedi. Poligon izvajamo v naravi, v primeru slabega vremena in pozimi pa v dvorani. Prilagojen je starosti otrok.

Trajanje: 60 minut
Cena: 2,00 EUR/otroka (predšolske skupine); 3 EUR/učenca

Športni živ žav
V/4+, OŠ/1. in 2. triada

Ustvarjalna delavnica
Kateri šport ti je najljubši? Nogomet, košarka ali plavanje? Za uvod v delavnico se bomo z otroci najprej sprehodili skozi razstavo in si ogledali različne športe in športne pripomočke. V drugem delu delavnice bodo otroci izbrali svoj najljubši šport in ga pretvori v likovno mojstrovino. Ustvarjali bomo v tehniki kolaža.

Trajanje: 60–90 minut
Cena: 2,00 EUR/otroka (predšolske skupine); 3 EUR/učenca


UČNI URI

Orientacija je zabavna
OŠ/2. in 3. triada, SŠ

Orientacijski pohod po parku Tivoli 
Učna ura, na kateri se bodo učenci s karto ali zemljevidom in pripomočki odpravili na pohod po parku Tivoli. Navodila za pohod bodo po zahtevnosti prilagojena vsaki starostni stopnji. Mlajši bodo med drugim določali strani neba, starejši pa se po parku orientirali s pomočjo zemljevida. Poleg gibanja v naravi bo poudarek tudi na varovanju narave, krepitvi socialnih veščin, sodelovanju, pa tudi kakšna naloga iz zgodovine ne bo manjkala.

Trajanje: 60 minut
Cena: 3 EUR/učenca ali dijaka

Ferplej je zakon
OŠ/3. triada, SŠ

Tematska učna ura za krepitev pozitivnih vedenjskih vzorcev 
Učna ura, na kateri bomo z različnimi nalogami krepili olimpijske vrednote kot so odličnost, sodelovanje, strpnost in prijateljstvo. Skozi zabavne naloge, ki temeljijo na prepletu teorije in prakse, bomo sprejemali različnost in oblikovali okolje, v katerem bo vsak učenec ali dijak našel svoje pozitivne lastnosti, pri katerih se velja vztrajati.

Trajanje: 60 minut
Cena: 3 EUR/učenca ali dijaka

Informacije in najava obiska

Vodstvo po razstavi ali delavnice lahko rezervirate na spodnjih kontaktih. V kolikor imate kakršna koli vprašanja, nas prav tako kontaktirajte. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Nataša Robežnik, kustosinja pedagoginja
T (01) 300 96 21
M 051 353 901

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.