Dan spomina na žrtve holokavsta
Cekinov grad
26. 1. 2021 do 28. 1. 2021
Cekinov grad
26. 1. 2021 do 28. 1. 2021

1. novembra 2005 je Generalna skupščina OZN sprejela resolucijo, s katero je 27. januar razglasila za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Dolžnost zdajšnjih generacij in zgodovinopisja je, da več kot 70 let po koncu tragičnih in nasilnih dogodkov druge svetovne vojne preprečimo izgubo spomina na eno najtemnejših plati zgodovine minulega stoletja.

Ob tej priložnosti vas vabimo, da nas obiščete v sredo, 26. januarja 2022, in četrtek, 27. januarja 2022, ob 11.00 uri. V muzeju bomo gostili preživelega taboriščnika, ki bo z nami delil svojo osebno izkušnjo 2. svetovne vojne.

NOVO: V kolikor se dogodkov ob dnevu spomina na žrtve holokavsta ne morete udeležiti v muzeju, se lahko dogovorimo za izvedbo posameznih učnih ur ali predvajanja pričevanja na daljavo, preko Zoom-a.

ŠOLANJE NA DALJAVO: V primeru, da bo šolanje potekalo na daljavo, bo tudi program ob dnevu spomina na žrtve holokavsta izveden na daljavo.

PROGRAM

Torek, 25. januar 2022

Učna ura »Življenje in delo v taborišču«
Kdaj: torek, 25. januar 2022, ob 11.00 uri
Starost: OŠ/3 in SŠ
Opis: V okviru učne ure bomo skupaj z otroki odprli zgodovinska vprašanja o življenju večinoma v nemških koncentracijskih taboriščih. Pogovor bo ob raznovrstnih zgodovinskih virih tekel o sprejemu v taborišče, o bivališčih, delu, oblačilih, boleznih in prehrani v taborišču ter o tem, kako so taboriščniki ohranjali stike z domačimi.
Vlasto Kopač, Pogled iz knjigoveznice (interniranci na delu), 14.4. 1944, perorisba s tušem. Hrani: MNZS.

Sreda, 26. januar 2022

Pričevanje preživelega taboriščnika
Kdaj: sreda, 26. januar 2022, ob 11.00 uri
Starost: OŠ/3, SŠ in študenti
Opis: Gostili bomo preživelega taboriščnika, ki bo z učenci in dijaki delil svojo osebno izkušnjo 2. svetovne vojne.
Ogled pričevanje ga. Erike Fürst v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.
Učna ura »Predmeti iz taborišč«
Kdaj: sreda, 26. januar 2022, ob 12.15 uri 
Starost: OŠ/3, SŠ in študenti
Opis: Muzej novejše zgodovine Slovenije hrani predmete, dela in dokumente nekdanjih taboriščnikov v sedmih zbirkah. Zbirka predmetov iz zaporov in taborišč obsega 1077 predmetov iz nemških in italijanskih zaporov in taborišč. Že leta 1952 je Glavni odbor Rdečega križa predal takratnemu Muzeju narodne osvoboditve predmete taboriščnikov, ki so jim bili odvzeti ob prihodu v nemška taborišča. Veliko gradiva je muzej pridobil tudi ob pripravi občasne razstave Okupatorjevi zapori in taborišča leta 1960.
Na učni uri bo predstavljen izbor predmetov in resnične zgodbe, ki so povezane s temi predmeti.

Del taboriščne obleke, ki jo je v nemškem koncentracijskem taborišču Ravensbrück leta 1944 in 1945 nosila Marija Tence - Selan. Hrani: MNZS.

Četrtek, 27. januar 2022

Pričevanje preživelega taboriščnika
Kdaj: četrtek, 27. januar 2022, ob 11.00 uri
Starost: OŠ/3, SŠ in študenti
Opis: Gostili bomo preživelega taboriščnika, ki bo z učenci in dijaki delil svojo osebno izkušnjo 2. svetovne vojne.
Pričevanje g. Dušana Stefančiča v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.
Učna ura »Taboriščni jezik (Lagersprache)«
Kdaj: četrtek, 27. januar 2022, ob 12.15 uri
Starost: OŠ/3, SŠ in študenti
Opis: Na učni uri se bodo učenci seznanili z najpogostejši izrazi, ki se uporabljajo v povezavi s taborišči, sistemom taborišč in življenjem v taboriščih. Nekaj izrazov je bilo že sestavljenih ob sami vzpostavitvi in organizaciji taborišč, veliko skovank pa je nastalo v taborišču med samimi taboriščniki. Ob vsesplošni množici različnih narodnosti, ki velikokrat nemško niso razumele, oziroma so se jetniki nemško šele učili v taborišču, so nemške izraze večkrat priredili ali pa jih poenostavili.
Pismo poslano iz KT Dachau. Hrani: MNZS.
Program je brezplačen. Število mest je omejeno.

Predlagamo, da se pred obiskom pričevanja v razredu pogovorite o življenju v času 2. svetovne vojne. Nekatere vsebine na temo holokavsta so objavljene tudi na spletni strani muzeja v okviru Učnih gradiv.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.