Dan spomina na žrtve holokavsta
Cekinov grad
24. 1. 2023 do 26. 1. 2023
Cekinov grad
24. 1. 2023 do 26. 1. 2023

1. novembra 2005 je Generalna skupščina OZN sprejela resolucijo, s katero je 27. januar razglasila za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Dolžnost zdajšnjih generacij in zgodovinopisja je, da več kot 70 let po koncu tragičnih in nasilnih dogodkov druge svetovne vojne preprečimo izgubo spomina na eno najtemnejših plati zgodovine minulega stoletja.

Muzej novejše zgodovine Slovenije ob dnevu spomina na žrtve holokavsta od 24. do 26. januarja 2023 pripravlja pričevanje preživelega taboriščnika in učne ure. Vabljeni, da se jih udeležite.

Vsi dogodki bodo potekali na daljavo preko aplikacije Zoom. Prijavljenim bomo povezavo do dogodka poslali dan pred dogodkom.

PROGRAM

Torek, 24. januar 2023

Učna ura »Življenje in delo v taborišču«
Kdaj: torek, 24. januar 2023, ob 11.00 uri
Starost: OŠ/3 in SŠ
Opis: V okviru učne ure bomo skupaj z otroki odprli zgodovinska vprašanja o življenju večinoma v nemških koncentracijskih taboriščih. Pogovor bo ob raznovrstnih zgodovinskih virih tekel o sprejemu v taborišče, o bivališčih, delu, oblačilih, boleznih in prehrani v taborišču ter o tem, kako so taboriščniki ohranjali stike z domačimi.
Vlasto Kopač, Pogled iz knjigoveznice (interniranci na delu), 14.4. 1944, perorisba s tušem. Hrani: MNZS.

Sreda, 25. januar 2023

Pričevanje preživelega taboriščnika
Kdaj: sreda, 25. januar 2023, ob 11.00 uri
Starost: OŠ/3, SŠ in študenti
Opis: Dušan Stefančiča je kot najstnik preživel šest nemških koncentracijskih taborišč. Z nami bo delil svojo osebno izkušnjo 2. svetovne vojne. Gospod Stefančič je prejel tudi nagrado za ohranjanje spomina na holokavst, ki mu jo je podelilo avstrijsko društvo Österreichischer Auslandsdienst.

Pričevanje g. Dušana Stefančiča v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.
Učna ura »Predmeti iz taborišč«
Kdaj: sreda, 25. januar 2023, ob 12.15 uri 
Starost: OŠ/3, SŠ in študenti
Opis: Muzej novejše zgodovine Slovenije hrani predmete, dela in dokumente nekdanjih taboriščnikov v sedmih zbirkah. Zbirka predmetov iz zaporov in taborišč obsega 1077 predmetov iz nemških in italijanskih zaporov ter taborišč. Že leta 1952 je Glavni odbor Rdečega križa predal takratnemu Muzeju narodne osvoboditve predmete taboriščnikov, ki so jim bili odvzeti ob prihodu v nemška taborišča. Veliko gradiva je muzej pridobil tudi ob pripravi občasne razstave Okupatorjevi zapori in taborišča leta 1960.

Del taboriščne obleke, ki jo je v nemškem koncentracijskem taborišču Ravensbrück leta 1944 in 1945 nosila Marija Tence - Selan. Hrani: MNZS.

Četrtek, 26. januar 2023

Učna ura taboriščni jezik ("Lagersprache")
Kdaj: četrtek, 26. januar 2023, ob 11. uri 
Starost: OŠ/3, SŠ in študenti
Opis: Na učni uri se bodo učenci seznanili z najpogostejši izrazi, ki se uporabljajo v povezavi s taborišči, sistemom taborišč in življenjem v taboriščih. Nekaj izrazov je bilo že sestavljenih ob sami vzpostavitvi in organizaciji taborišč, veliko skovank pa je nastalo v taborišču med samimi taboriščniki. Ob vsesplošni množici različnih narodnosti, ki velikokrat nemško niso razumele, oziroma so se jetniki nemško šele učili v taborišču, so nemške izraze večkrat priredili ali pa jih poenostavili.

Program je brezplačen. Potekal bo na daljavo preko aplikacije Zoom. Prosimo za predhodne prijave.

Predlagamo, da se pred obiskom pričevanja v razredu pogovorite o življenju v času 2. svetovne vojne. Nekatere vsebine na temo holokavsta so objavljene tudi na spletni strani muzeja v okviru Učnih gradiv.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.