Dan spomina na žrtve holokavsta
23. 1. 2024 do 25. 1. 2024
23. 1. 2024 do 25. 1. 2024

1. novembra 2005 je Generalna skupščina OZN sprejela resolucijo, s katero je 27. januar razglasila za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Dolžnost zdajšnjih generacij in zgodovinopisja je, da več kot 70 let po koncu tragičnih in nasilnih dogodkov druge svetovne vojne preprečimo izgubo spomina na eno najtemnejših plati zgodovine minulega stoletja.

Ob tej priložnosti vas vabimo, da se udeležite dogodkov, ki bodo potekali 23., 24., 25. in 26. januarja 2024. Pričevanja in učne ure so namenjene osnovnošolcem in dijakom in so brezplačne. Vse dogodke bomo izvedli na daljavo po Zoomu, saj želimo, da se dogodkov udeležijo tudi šole iz oddaljenih krajev.

PROGRAM

Torek, 23. januar 2024

Učna ura »Življenje in delo v taborišču«
Kdaj: torek, 23. januar 2024, ob 11.00 uri
Starost: OŠ/3 in SŠ
Opis: V okviru učne ure bomo skupaj z otroki odprli zgodovinska vprašanja o življenju večinoma v nemških koncentracijskih taboriščih. Pogovor bo ob raznovrstnih zgodovinskih virih tekel o sprejemu v taborišče, o bivališčih, delu, oblačilih, boleznih in prehrani v taborišču ter o tem, kako so taboriščniki ohranjali stike z domačimi.

Vlasto Kopač, Pogled iz knjigoveznice (interniranci na delu), 14.4. 1944, perorisba s tušem. Hrani: MNSZS.

Sreda, 24. januar 2024

Pričevanje preživelega taboriščnika
Kdaj: sreda, 24. januar 2024, ob 11.00 uri
Starost: OŠ/3, SŠ in študenti
Opis: Dušan Stefančiča je kot najstnik preživel šest nemških koncentracijskih taborišč. Z nami bo delil svojo osebno izkušnjo 2. svetovne vojne. Gospod Stefančič je prejel tudi nagrado za ohranjanje spomina na holokavst, ki mu jo je podelilo avstrijsko društvo Österreichischer Auslandsdienst.

Predlagamo, da se pred ogledom pričevanja v razredu pogovorite o življenju v času 2. svetovne vojne. Nekatere vsebine na temo holokavsta so objavljene tudi na spletni strani muzeja v okviru Učnih gradiv.
Pričevanje g. Dušana Stefančiča v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije.
Učna ura »Predmeti iz taborišč«
Kdaj: sreda, 24. januar 2023, ob 12.15 uri 
Starost: OŠ/3, SŠ in študenti
Opis: Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije hrani predmete, dela in dokumente nekdanjih taboriščnikov v sedmih zbirkah. Zbirka predmetov iz zaporov in taborišč obsega 1077 predmetov iz nemških in italijanskih zaporov ter taborišč. Že leta 1952 je Glavni odbor Rdečega križa predal takratnemu Muzeju narodne osvoboditve predmete taboriščnikov, ki so jim bili odvzeti ob prihodu v nemška taborišča. Veliko gradiva je muzej pridobil tudi ob pripravi občasne razstave Okupatorjevi zapori in taborišča leta 1960.
Del taboriščne obleke, ki jo je v nemškem koncentracijskem taborišču Ravensbrück leta 1944 in 1945 nosila Marija Tence - Selan. Hrani: MNSZS.

Četrtek, 25. januar 2024

Učna ura taboriščni jezik ("Lagersprache")
Kdaj: četrtek, 25. januar 2024, ob 11. uri 
Starost: OŠ/3, SŠ in študenti
Opis: Na učni uri se bodo učenci seznanili z najpogostejši izrazi, ki se uporabljajo v povezavi s taborišči, sistemom taborišč in življenjem v taboriščih. Nekaj izrazov je bilo že sestavljenih ob sami vzpostavitvi in organizaciji taborišč, veliko skovank pa je nastalo v taborišču med samimi taboriščniki. Ob vsesplošni množici različnih narodnosti, ki velikokrat nemško niso razumele, oziroma so se jetniki nemško šele učili v taborišču, so nemške izraze večkrat priredili ali pa jih poenostavili.

Petek, 26. januar 2024

Učna ura »Življenje in delo v taborišču«
Kdaj: petek, 26. januar 2024, ob 9.50 uri
Starost: OŠ/3, SŠ in študenti
Opis: V okviru učne ure bomo skupaj z otroki odprli zgodovinska vprašanja o življenju večinoma v nemških koncentracijskih taboriščih. Pogovor bo ob raznovrstnih zgodovinskih virih tekel o sprejemu v taborišče, o bivališčih, delu, oblačilih, boleznih in prehrani v taborišču ter o tem, kako so taboriščniki ohranjali stike z domačimi.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.