Življenje v nemških koncentracijskih taboriščih

Razstava Življenje v nemških koncentracijskih taboriščih-likovno ustvarjanje v taboriščih, prikazuje taboriščni vsakdan, od prihoda deportirancev v nemško koncentracijsko taborišče, do osvoboditve in odhoda domov.

Na osmih panojih je poleg življenja posebna pozornost posvečena tudi ustvarjanju v taboriščih, ki je vključevalo predvsem izdelovanje različnih preprostih drobnih predmetov za vsakdanjo rabo. Taboriščniki so jih izdelali iz materialov, ki so jim bili na voljo v taborišču. Hkrati so kot vodilni motiv izpostavljene tudi redke risbe, ki so jih še med vojno skrivoma narisali zaprti slovenski likovni ustvarjalci.

Med zaporniki je bilo namreč veliko likovnih umetnikov in študentov. Njihova dela so izredno redka, saj glede na razmere ni bilo možnosti za ustvarjanje. Večji opus del pa je nastal že po osvoboditvi taborišč in pričakovanju odhoda domov.


V sklopu gostovanja Muzej organizira enodnevno delavnico (4–5 ur), na kateri učence ali dijake seznanimo s tematiko in jih pripravimo, da lahko samostojno vodijo po razstavi.


Razstava lahko gostuje tudi na vaši šoli. V kolikor želite, da razstava v šolskem letu 2022/2023 gostuje ne vaši šoli, prosimo pišite na natasa.robeznik@muzej-nz.si ali nas pokličite na 01 300 96 21.


Več o razstavi si lahko preberete na tej povezavi.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.