Življenje v nemških koncentracijskih taboriščih

Razstava Življenje v nemških koncentracijskih taboriščih-likovno ustvarjanje v taboriščih, prikazuje taboriščni vsakdan, od prihoda deportirancev v nemško koncentracijsko taborišče, do osvoboditve in odhoda domov.

Na osmih panojih je poleg življenja posebna pozornost posvečena tudi ustvarjanju v taboriščih, ki je vključevalo predvsem izdelovanje različnih preprostih drobnih predmetov za vsakdanjo rabo. Taboriščniki so jih izdelali iz materialov, ki so jim bili na voljo v taborišču. Hkrati so kot vodilni motiv izpostavljene tudi redke risbe, ki so jih še med vojno skrivoma narisali zaprti slovenski likovni ustvarjalci.

Med zaporniki je bilo namreč veliko likovnih umetnikov in študentov. Njihova dela so izredno redka, saj glede na razmere ni bilo možnosti za ustvarjanje. Večji opus del pa je nastal že po osvoboditvi taborišč in pričakovanju odhoda domov.
 
Razstava lahko gostuje tudi na vaši šoli. V kolikor želite, da razstava v šolskem letu 2020/2021 gostuje na vaši šoli, nam to prosim sporočite najkasneje do ponedeljka, 4. 10. 2020.

Razstava lahko gostuje tudi na vaši šoli. V kolikor želite, da razstava v šolskem letu 2021/2022 gostuje ne vaši šoli, nam to prosim sporočite najkasneje do ponedeljka, 4. 10. 2021. Za več informacij ali za dogovor za gostovanje prosimo pišite na natasa.robeznik@muzej-nz.si ali nas pokličite na 01 300 96 21.

Muzej organizira tudi enodnevno delavnico (4–5 ur), na kateri učence ali dijake seznanimo s tematiko in jih pripravimo, da lahko samostojno vodijo po razstavi.

Več o razstavi si lahko preberete na tej povezavi.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.