PovezujeM - Tivolski ustvarjalni krog

Poletne ustvarjalne delavnice

V času poletnih počitnic vabimo otroke na program delavnic, ki ga organiziramo muzeji ob parku Tivoli – Narodni muzej Slovenije (NMS), Moderna galerija (MG+), Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Muzej novejše zgodovine Slovenije (MNZS) in Narodna galerija (NG).

TERMINI | Od ponedeljka do petka, vsak dan v drugem muzeju:
1. termin: 4. julij — 8. julij 2022 | 8.00 – 16.00 (prijave do 17. junija)
2. termin: 22. — 26. avgust 2022 | 8.00 – 16.00 (prijave do 19. avgusta)

Na petdnevnih delavnicah bomo ob igri, ustvarjanju in druženju nekoliko drugače spoznavali umetnost in zgodovino ter odkrivali, kaj naše muzeje povezuje, kaj pa nas dela drugačne in posebne. Namenjene so otrokom od 6. do 12. leta.

Cena: 120 EUR na otroka (za otroka iz iste družine velja popust).


Podrobnejši program:
PONEDELJEK - Narodni muzej Slovenije
Dan bo detektivsko obarvan. Prelevili se bomo namreč v pomočnike slavnega Sherlocka Holmesa in se odpravili po Zlati sledi kodiranih sporočil, skritih namigov in skrivnostnih predmetov. Ko bomo razvozlali zapleteno skrivnost, se bomo podali v kreativne vode in izdelali bleščeč predmet, ki nas bo vedno spominjal na lep počitniški teden.
TOREK - Muzej novejše zgodovine Slovenije
Posvetili se bomo športu. Da pa bodo otroci in njihovi starši vedeli, kaj vse skriva naš muzej, bo vsak posnel kratek vodnik po razstavi, ki ga bo posvetil tistemu, ki ga ni zraven. Nato se bomo podali na športni pohod po parku Tivoli. Svoje moči bomo pomerili s ferplej tekmovanjem v štafeti, likovne spretnosti pa preizkusili v izdelavi pripomočkov za svoj najljubši šport ali podobe športnika.
SREDA - Narodna galerija
Čaka nas sprehod med kipi. Na začasni razstavi bomo spoznali kiparja Ivana Štreklja, ki ga je zaznamovala gluhost. Čeprav ni nikoli ni slišal udarcev dleta ob kamen, to ni ustavilo njegove ustvarjalnosti. Po ogledu razstave se bomo tudi mi prelevili v kiparje in ustvarili svoje pravcate kiparske umetnine. Iz žice bomo oblikovali osnovo našega kipa, da pa ga ne bo zeblo, ga bomo na koncu oblekli še z mavčnimi ovoji.
ČETRTEK - Mednarodni grafični likovni center in Švicarija
V Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) in Švicariji bo dan za grafiko! Grafika je vzrok in posledica v akciji, brihtno meni naš hišni mojster Veverič. To je lahko odtis čevlja, senca v sobi, žig na roki, štampiljka na steni, tisk s korenčkom, lego kockami, drevesnimi listi, stiropornimi ploščicami, zamaški za steklenice, volnenimi nitkami … Skozi ogled razstave v Gradu Tivoli se bomo seznanili z raznimi grafičnimi postopki in se prek vtisov odločili, kako do odtisov. Najprej bomo izbrali motiv, nato tehniko in nato nas v dopoldanskem delu delavnice čaka izdelava matrice, v popoldanskem pa tiskanje. Obljubljamo, da bo živahno in raziskovalno; ne umanjka pa nam niti razstava med krošnjami starih dreves v okolici Švicarije.
PETEK - Moderna galerija
V Moderni galeriji bo dan minil v igri! Na stalni razstavi bomo poiskali skrite otroke, ki nas bodo popeljali v svet moderne umetnosti in predstavili dela, katerih skupni motiv je igra (otroška, besedna, likovna ...). S Kalinovimi otroki bomo na razstavi zaigrali priljubljene otroške igre, slikarju Stupici pomagali pospraviti igrače, ki so se nabrale na mizi v ateljeju, zavrteli bomo Tršarjev velikanski JO-JO, naprezali možgane in se trudili z OHO-jevskimi miselnimi igrami ... Razkrili nam boste svoje najljubše (družinske) igre, skupaj pa si bomo izmislili in ustvarili tudi kakšno novo igro ter se pri vsem dobro zabavali.


PRIJAVE IN DODATNE INFORMACIJE

Letos počitniško varstvo koordinira Renny Rovšnik iz Narodnega muzeja Slovenije. Njen kontakt je: renny.rovsnik@nms.si.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.