Vabilo na virtualni dogodek ob Dnevu spomina na žrtve holokavsta

Četrtek, 25. januar 2024Učna ura taboriščni jezik ("Lagersprache")

Kdaj: četrtek, 25. januar 2024, ob 11. uri 

Opis: Na učni uri se bodo učenci seznanili z najpogostejši izrazi, ki se uporabljajo v povezavi s taborišči, sistemom taborišč in življenjem v taboriščih. Nekaj izrazov je bilo že sestavljenih ob sami vzpostavitvi in organizaciji taborišč, veliko skovank pa je nastalo v taborišču med samimi taboriščniki. Ob vsesplošni množici različnih narodnosti, ki velikokrat nemško niso razumele, oziroma so se jetniki nemško šele učili v taborišču, so nemške izraze večkrat priredili ali pa jih poenostavili.

Prijave zbiramo na: prijava@muzej-nz.si, po prijavi boste prejeli povezavo za udeležbo na učni uri, ki bo potekala po Zoomu
1. novembra 2005 je Generalna skupščina OZN sprejela resolucijo, s katero je 27. januar razglasila za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Dolžnost zdajšnjih generacij in zgodovinopisja je, da več kot 70 let po koncu tragičnih in nasilnih dogodkov druge svetovne vojne preprečimo izgubo spomina na eno najtemnejših plati zgodovine minulega stoletja.

Ob tej priložnosti vas vabimo, da se udeležite dogodkov, ki bodo potekali 23., 24., 25. in 26. januarja 2024. Pričevanja in učne ure so v prvi vrsti namenjene osnovnošolcem in dijakom in so brezplačne. Vsi dogodki bodo izvedeni virtualno, na daljavo prek Zoom-a, ker želimo omogočiti, da se dogodkov lahko udeležijo tudi šole iz oddaljenih krajev.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.