Vabilo na virtualni dogodek ob Dnevu spomina na žrtve holokavsta

Učna ura »Predmeti iz taborišč«

Kdaj: sreda, 24. januar 2024, ob 12.15 uri 

Opis: Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije hrani predmete, dela in dokumente nekdanjih taboriščnikov v sedmih zbirkah. Zbirka predmetov iz zaporov in taborišč obsega 1077 predmetov iz nemških in italijanskih zaporov ter taborišč. Že leta 1952 je Glavni odbor Rdečega križa predal takratnemu Muzeju narodne osvoboditve predmete taboriščnikov, ki so jim bili odvzeti ob prihodu v nemška taborišča. Veliko gradiva je muzej pridobil tudi ob pripravi občasne razstave Okupatorjevi zapori in taborišča leta 1960.

Prijave zbiramo na: prijava@muzej-nz.si, po prijavi boste prejeli povezavo za udeležbo na učni uri, ki bo potekala po Zoomu

1. novembra 2005 je Generalna skupščina OZN sprejela resolucijo, s katero je 27. januar razglasila za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Dolžnost zdajšnjih generacij in zgodovinopisja je, da več kot 70 let po koncu tragičnih in nasilnih dogodkov druge svetovne vojne preprečimo izgubo spomina na eno najtemnejših plati zgodovine minulega stoletja.

Ob tej priložnosti vas vabimo, da se udeležite dogodkov, ki bodo potekali 23., 24., 25. in 26. januarja 2024. Pričevanja in učne ure so v prvi vrsti namenjene osnovnošolcem in dijakom in so brezplačne. Vsi dogodki bodo izvedeni virtualno, na daljavo prek Zoom-a, ker želimo omogočiti, da se dogodkov lahko udeležijo tudi šole iz oddaljenih krajev.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.