Prešernov dan v Muzeju novejše zgodovine Slovenije

8. februar 2023
VSTOP PROST

10.00 Vodstvo po občasni razstavi V čevljih zmagovalcev
Stopite v čevlje uspešnih športnikov in športnic. Predstavljamo vam svet največjih slovenskih športnih uspehov, s predstavitvijo različnih panog, nepozabnih trenutkov slavja in tudi zakulisja tekmovanj.

11.00 Otroška delavnica: barvanje zmagovalnih medalj iz testa
Razgibajmo prstke, mešajmo barve in ustvarimo zmagovalno medaljo iz slanega testa. Medtem ko vi odkrivate muzejsko ponudbo, mi poskrbimo za animacijo vaših otrok.

ODPOVEDANO 11.00 Pogovor z Željkom Kozincem o življenjskem delu Joca Žnidaršiča, pogovor bo vodila Irena Uršič
Joco Žnidaršič (1938–2022) je v desetletjih fotografiranja nizal superlative kot še noben slovenski fotograf doslej. To je prvi izmed pogovorov o izjemnem fotografu, v sodelovanju s pisateljem in novinarjem Željkom Kozincem, ki bo z Muzejem novejše zgodovine Slovenije v letu 2023 pripravil razstavo z Žnidaršičevimi izbranimi fotografskimi vrhunci.

11.30 Vodstvo po depoju Muzeja novejše zgodovine Slovenije
Edinstven vpogled v zakulisje zakladnic muzejskih predmetov, ki niso del stalne ali občasnih razstav. Vodstva se lahko udeleži omejeno število oseb, zato so obvezne predhodne prijave na info@muzej-nz.si do torka, 7. 8. 2023.
14.30 Vodstvo po stalni razstavi Slovenci v 20. stoletju
Kako dobro poznate zgodovino Slovenije? Dvajseto stoletje sodi med najburnejša obdobja slovenske zgodovine. Slovenci smo v tem času zamenjali nekaj držav in državnih ureditev, preživeli dve svetovni vojni, se vključili v tehnološko revolucijo, v zadnji, osamosvojitveni vojni pa smo dosegli samostojno državo.

14.30 Otroška delavnica: barvanje zmagovalnih medalj iz testa

Razgibajmo prstke, mešajmo barve in ustvarimo zmagovalno medaljo iz slanega testa. Medtem ko vi odkrivate muzejsko ponudbo, mi poskrbimo za animacijo vaših otrok.

15.00 Vodstvo po občasni razstavi V čevljih zmagovalcev
Stopite v čevlje uspešnih športnikov in športnic. Predstavljamo vam svet največjih slovenskih športnih uspehov, s predstavitvijo različnih panog, nepozabnih trenutkov slavja in tudi zakulisja tekmovanj.

15.30 Vodstvo po fototeki Muzeja novejše zgodovine Slovenije
Edinstven vpogled v zakulisje zakladnic muzejskih fotografij, ki niso del stalne ali občasnih razstav. Vodstva se lahko udeleži omejeno število oseb, zato so obvezne predhodne prijave na info@muzej-nz.si do torka, 7. 8. 2023.

16.00 Auschwitz Album: upodobitev usode prekmurskih Judov, predavanje Borisa Hajdinjaka
Predavanje je del evropskega projekta Never Forget in sovpada z občasno razstavo v muzeju. Poudarek predavanja bo na obdobju od maja do junija 1944, to je v času Ungarnaktion, najštevilčnejšem posameznem množičnem pomoru v Auschwitzu, ko je bila tja pripeljana večina prekmurskih Judov.

17.30 Vodstvo po občasni razstavi Auschwitz Album
Vodstvo bo potekalo po potujoči dokumentarni razstavi spominskega centra holokavsta Yad Vashem. Fotografije so bile posnete ob koncu maja 1944, torej prav v času, ko je v Auschwitz prispela tudi največja skupina slovenskih Judov iz Prekmurja. Po vojni so bile spričo svoje izjemne pričevalnosti uporabljene na sodnih procesi.

Ne zamudite tudi

NA OGLED SAMO NA PREŠERNOV DAN
Na Prešernov dan bomo izjemoma dodatno razstavili predmete, povezane z olimpijskimi igrami Slovenskih udeležencev, ki segaj vse v leto 1992 in niso del občasne razstave V čevljih zmagovalcev. Na ogled bodo v avli muzeja.
BREZPLAČNE FOTOGRAFIJE
Obiskovalcem podarjamo večje število natisnjenih fotografij (DiBond plošče ali arhivski mat papir), povečav iz digitalnih reprodukcij, ki smo jih uporabili na preteklih razstavah in se motivno vežejo na: portretno fotografijo (ženski, moški in otroški portret) iz leta 1920 in 1930 fotografa Petra Lampiča, dokumentarne posnetke Ljubljane, predvsem Kongresnega trga in motive otrok v žanrskih prizorih iz 20. stoletja.
30 % POPUST V MUZEJSKI KNJIGARNI CEKIN
V Muzejski knjigarni Cekin bo na voljo 30 % popust na večino muzejskih publikacij in nekatere druge izdelke.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.