Člani prvega delavskega sveta Železarne Guštanj (Ravne), september 1950, foto: Maks Dolinšek, hrani KPM Muzej Ravne na Koroškem, FRK 1069.

Vljudno vas vabimo na spletno predavanje dr. Karle Oder z naslovom:

Družbena odgovornost podjetij v dobi socializma na primeru Železarne Ravne,

ki bo v četrtek, 18. novembra 2021, ob 18. uri.

Gospodarski subjekti so pomemben dejavnik prostorskega, socialnega in družbenega razvoja. Na primeru Železarne Ravne bo obravnavana družbena odgovornost podjetij v obdobju socializma, ki se je kazala v njihovem odnosu do zaposlenih, okolja in družbenega razvoja. Nacionalizirano podjetje so po vojni modernizirali v okviru programa kapitalne izgradnje. S samoupravljanjem so uvedli kolektivno odločanje preko delavskega sveta in upravega odbora. Vodilno jeklarno v Jugoslaviji so zaposleni poimenovali s pojmom »mati fabrika«, saj jim je omogočila izboljšanje njihovega socialnega in družbenega položaja.

Dr. Karla Oder se ukvarja z gospodarsko zgodovino in kulturo dela, posveča se raziskovanju načina življenja industrijskega prebivalstva, zlasti rudarjev in železarjev. Kot koordinatorka Slovenske poti kulture železa posamezne teme obravnava v slovenskem in srednjeevropskem prostoru. Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je zaključila študij etnologije in zgodovine ter pridobila naziv doktorica etnoloških znanosti. Med letoma 1996 in 2004 je bila direktorica Koroškega muzeja Ravne na Koroškem, v Koroškem pokrajinskem muzeju je muzejska svetnica, nosilka čezmejnih projektov, avtorica in soavtorica več muzejskih razstav, monografij, člankov in katalogov.

Predavanje bo potekalo po aplikaciji ZOOM:

https://zoom.us/j/99848435536?pwd=M3d3VG9wYmVMZnF5d2ZCSTl5c1hnZz09

Meeting ID: 998 4843 5536

Passcode: MNZS

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.