Vljudno vas vabimo na predavanje mag. Zvezdana Markovića z naslovom

Manevri »Svoboda 71«, največji vojaški manevri v Evropi med hladno vojno in vloga generalpolkovnika Staneta Potočarja

ki bo v četrtek, 4. novembra 2021, ob 18. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, Celovška cesta 23, Ljubljana.

Vojaške manevre kopenskih armad poznamo od XVII. stoletja naprej. Manevri so najvišja oblika usposabljanja operativno-taktičnih formacij in strateško-operativnih združenj. Na predavanju bomo spoznali zgodovinske okoliščine, ki so pogojevale načrtovanje in izvedbo največjih manevrov na evropskih tleh v obdobju hladne vojne. Sledila bo predstavitev manevrov, ki imajo v slovenskem vojaškem zgodovinskem spominu posebno mesto, saj se je del scenarija izvajal na slovenskem ozemlju in slovenski general je poveljeval eni od strani. Na koncu pa bomo spoznali tudi generalovo vojaško karierno pot.

Mag. Zvezdan Marković pri svojem delu proučuje predvsem zgodovino vojaških organizacij na Slovenskem in v srednji ter jugovzhodni Evropi v 19. in 20. stoletju. Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je pridobil naziv magistra zgodovinskih znanosti, zaposlen pa je v Vojaškem muzeju Slovenske vojske na delovnem mestu višjega častnika za muzeologijo. Med letoma 2013 in 2015 je bil načelnik muzeja in je avtor ali soavtor več muzejskih razstav, monografij, člankov in katalogov. Je aktiven član številnih mednarodnih in domačih strokovnih združenj.

Udeležba je možna le ob izpolnjevanju PCT pogojev. Zaradi omejitve obiska vas naprošamo, da svojo udeležbo prijavite na naslov info@muzej-nz.si.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.