Trenutki v času, skupna panojska razstava državnih muzejev Slovenije 2021

V letu, ko obeležujemo 30 let samostojnosti Slovenije, so se slovenski državni muzeji ponovno povezali na panojski razstavi, letos pod naslovom Trenutki v času. Razstava bo na ogled na muzejski ploščadi Metelkova od 20. maja pa vse do septembra 2021.

Na razstavi se predstavlja 13 državnih muzejev, vsak s svojim posebnim dogodkom, prelomnico ali vrhuncem v zadnjih 30-ih letih, ki je posamezen muzej posebej zaznamoval ali na katerega je muzej še posebej ponosen.

Direktorij sodelujočih muzejev se bodo v četrtek, 20. maja ob 12.00 srečali na ploščadi pred Slovenskim etnografski muzejem na Metelkovi 2 v Ljubljani, razstavo Trenutki v času s krajšim nagovorom odprli in bodo po dogodku na voljo za novinarska vprašanja v zvezi z razstavo.  

Kot je v uvodni besedi razstave zapisala mag. Mojca Jan Zoran, direktorica SLOGI, je »30 let doba, ko sodobnost postane tradicija, sedanjost dediščina, jutri včeraj. Pred 30 leti se je rodila samostojna Slovenija in danes je bil za mnoge odmaknjen v mikavno prihodnost, muzeji smo bili 30 let mlajši … 30 let – celotno življenje, obdobje rasti in razvoja, trenutek zrelosti, lahko zgolj utrinek v trajanju … Občutje časa je relativno, saj državni muzeji v letu, ko praznujemo 30. rojstni dan države, praznujemo 200-letnico rojstva prvega muzeja na Slovenskem. Zato je za nas teh 30 let obdobje zorenja ter trenutek, ko se zazremo nazaj in pogledamo naprej. Na razstavi, ki smo jo pripravili slovenski državni muzeji, izpostavljamo trenutke, ki so bistveno zaznamovali naših zadnjih 30 let. Zaradi njih smo rasli, se razvijali, postajali samozavestnejši in dostopnejši. Z njimi smo širili in ohranjali spomin preteklosti za nas, za naše starše in zanamce. V muzejih domuje dediščina. In ta dediščina je porok za samozavestno prihodnost posameznika in skupnosti.«

Pri razstavi sodelujejo:

Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova
Muzej krščanstva na Slovenskem
Muzej novejše zgodovine Slovenije
Muzej za arhitekturo in oblikovanje
Narodna galerija
Narodni muzej Slovenije
Prirodoslovni muzej Slovenije
Slovenska kinoteka
Slovenski etnografski muzej
Vojaški muzej Slovenske vojske
Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej
Slovenski šolski muzej
Tehniški muzej Slovenije

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.