Misterij praznega podstavka

Misterij praznega podstavka
Razprava o (ne)smiselnosti (ponovnega) postavljanja spomenikov
 
7. 10. 2020 ob 11.00

Vljudni vabljeni na okroglo mizo v sredo, 7. oktobra 2020, ob 11.00 v Muzej novejše zgodovine Slovenije (Celovška 23, Ljubljana), ki jo organizirajo: Miloš Kosec, Ana Kučan in Beti Žerovc.

Na prazen podstavek pred gradom Tivoli naj bi se po več kot stoletni odsotnosti že to jesen vrnil kip grofa Radetzkega. Ponovna postavitev spomenika cesarskemu vojskovodji poraja številna vprašanja, neobveščenost javnosti o tem pa zaskrbljenost, da se pri nas postavljanja spomenikov v javnem prostoru kljub rednim pozivom k drugačnemu ravnanju še vedno lotevamo z neprimerno lahkotnostjo in s skoraj popolno odsotnostjo javne razprave.

V tujini v zadnjem času potekajo živahne razprave, ki so jih spodbudile odstranitve in zahteve po umiku nekaterih spornih javnih plastik. Razpravlja se o vlogi, ki jo imajo spomeniki kot kolektivna obeležja, o spremenljivosti in apropriaciji njihovega pomena, o njihovih potencialnih negativnih učinkih. Ob razburkanem, pogosto tudi kratkem življenju spomenikov na Slovenskem, bi bilo še kako treba o tem razpravljati tudi pri nas; ne le o tem, kaj pomeni podiranje ali premikanje spomenikov na nove lokacije, temveč očitno tudi o tem, kaj pomeni vračanje že davno umaknjenih spomenikov na njihova nekdanja mesta. 

Če s spomeniki vpisujemo v prostor vsebine, o katerih ni konsenza, so ti lahko povod za huda družbena trenja in razcepljenost. Preden jih ponovno postavljamo, moramo zato odgovoriti na nekaj ključnih vprašanj: kaj želimo s tem doseči, kaj sporočiti in ali ima lahko naša, čeprav dobronamerna gesta, negativne učinke? 

Na razpravi bodo sodelovali: 
dr. Božidar Jezernik, antropolog in etnolog, 
dr. Miloš Kosec, arhitekt, 
dr. Alenka Zupančič, filozofinja,
dr. Beti Žerovc, umetnostna zgodovinarka, 
in kot moderatorka dr. Ana Kučan, krajinska arhitektka.     

Vstopnine ni. Zaradi omejitve števila poslušalcev so potrebne predhodne najave prisotnosti na spomenik.radetzky@gmail.com.

Na prireditvi bodo upoštevana navodila NIJZ. Obiskovalce prosimo, da nosijo zaščitno masko, upoštevajo medosebno razdaljo, si razkužijo roke in pazijo na higieno rok in kašlja. V Muzej naj vstopajo le zdrave osebe.

 

 

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.