Predavanje Ferry Souvan – 100 let

Zasedba Ferryja Souvana na nastopu v baru hotela Slon, od leve proti desni: Milan Kenk, Lev Ponikvar, Ferry Souvan, Jože Kelbl in Ivo Robić – legendarni hrvaški pevec, ki tokrat igra klarinet, ok. leta 1953, iz zapuščine družine Souvan.

Vljudno vas vabimo na predavanje Marka Kumra z naslovom
Ferry Souvan – 100 let,
ki bo v četrtek, 17. septembra 2020, ob 18. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, Celovška cesta 23, Ljubljana.

Prosimo za predhodno najavo na naslovu: info@muzej-nz.si. Število udeležencev je omejeno.

Lani smo zaznamovali stoletnico rojstva slovenskega besedilopisca, skladatelja, instrumentalista in podjetnika Ferryja Souvana iz znamenite trgovske družine Souvanov na Mestnem trgu v Ljubljani.  V slovensko zavest so se neizbrisno vtisnila njegova besedila za prve Avsenikove uspešnice, omenimo Tam, kjer murke cveto, Večer na Robleku, Na mostu in številne druge. Neprecenljiv je njegov delež pri porajanju zlate dobe slovenske popevke. Že v petdesetih letih je duhovito priredil  nekatere svetovne uspešnice: vsi si še danes popevamo in požvižgavamo  Moj črni konj (ne rabi uzde), ki jo je v slovenščini prepričljivo interpretiral Rafko Irgolič. Tudi za zgodnje festivale slovenske popevke je prispeval različne skladbe. V poklon stoletnici nekoliko spregledane osebnosti Ferryja Souvana je Marko Kumer pripravil predavanje, v katerem bo predstavil njegovo življenje in delo.

Marko Kumer (1961) je muzejski dokumentalist in glasbeni redaktor. V Medobčinskem muzeju Kamnik je pripravil razstave Kam so šle vse fabrike, Na sodu smodnika, Tone Knaflič – zgodba poštenega kapitalista, Industrija – nostalgija (skupaj s Sašo Bučan) in Ferry Souvan 1919-1974. Na tretjem programu Radia Slovenija pripravlja redni tedenski jazzovski oddaji in piše članke o zgodovini jazza in popularne glasbe na Slovenskem.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.