V tišini spomina. »Eksodus« in Istra z izr. prof. dr. Katjo Hrobat Virloget

V predavanju bo prestavljena knjiga z zgoraj navedenim naslovom, ki na podlagi individualnih in kolektivnih spominov obravnava tabu temo v slovenski zgodovini, to je t.i. eksodus (večinoma) italijanskega prebivalstva iz Istre po drugi svetovni vojni. Raziskava obravnava razloge za »eksodus« ter življenje ter odnose tistih, ki so ostali, in tistih, ki so prišli ter ustvarili novo družbeno stvarnost Istre. Novost raziskave je etnološka analiza spominov ljudi, ki so obravnavani ne le z zgodovinskega vidika, pač pa tudi v svojem čustvenem kontekstu, ki izražajo strahove, občutke, ki še danes ostajajo »v tišini spomina«.

Lokacija: Fakulteta za humanistične študije, Univerza na Primorskem
Maestral 1, Titov trg 5, Koper/Capodistria

O predavateljici:

Izr. prof. dr. Katja Hrobat Virloget je kot predavateljica in raziskovalka zaposlena na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem, kjer je trenutno prodekanja za znanstveno-raziskovalno dejavnost in predstojnica na Oddelku za antropologijo in kulturne študije. Njene raziskovalne teme so migracije oz. premiki prebivalstva, antropologija spomina, dediščinski študiji, pripovedno izročilo, mitska krajina, interdisciplinarne raziskave. Njena knjiga V tišini spomina (2021) je zaradi podiranja nacionalnih tabujev in mitov v širši javnosti zbudila velik interes. Kot etnologinja se s ti. »eksodusom« in posledičnimi priseljevanji v Istro ukvarja vse od svojega podoktorskega projekta iz leta 2012. Svoje raziskovalno delo uspešno prenaša v širšo javnost, zaradi česar je zaradi ideje in vsebinske podlage za Mitski park prejela priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za leto 2020. Istega leta je prejela fakultetno Bartolovo priznanje za znanstveno odličnost.

Program je brezplačen in bo zaradi mednarodnih udeležencev potekal v angleškem jeziku. Zaradi omejitve mest so potrebne prijave do najkasneje dan pred dogodkom na: info@muzej-nz.si.   

Na dogodku prosimo za upoštevanje muzejskega covid bontona.


Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.