Poletna muzejska noč v Depojih državnih muzejev v Pivki

Ogledni depoji Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Tehniškega muzeja Slovenije in Narodnega muzeja Slovenije

Po razstavi in po oglednih depojih bosta ob 20. in 22. uri vodili kustosinji mag. Martina Orehovec iz Tehniškega muzeja Slovenije in Irena Uršič iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

 

Depo na prostem Muzeja novejše zgodovine Slovenije

Prvič bodo široki javnosti na ogled kipi, ki so bili do leta 1948 ustvarjeni za Vilo Bled: Boris Kalin: Na čelu brigade, Zdenko Kalin: Partizan, Tine Kos: Drvar, Tine Kos: Udarnik, Božo Pengov: Partizanska družina, Karel Putrih: Bombašica, Karel Putrih: Rudar, Vanja Radauš: Bombaš. Razstavljeni so še kipi: Antun Augustinčić: Josip Broz – Tito, Stane Keržič: Kurirček in Peter Loboda: Napad.

Kiparsko in čustveno sporočilo te zbirke zaznamuje več deset kiparskih spomenikov, posvečenih partizanskemu gibanju in proletariatu, ki so bili do sredine petdesetih let postavljeni po Sloveniji. Kasneje so se tako naročniki kot avtorji pri oblikovanju spominske pokrajine posvetili iskanju novih slogovnih in izraznih možnosti.

V obdobju med letoma 1963 in 1997 so bili kipi prestavljeni z Bleda na Brdo in v Poljče. Od leta 2021 naprej potekajo postopki konservacije in restavracije kipov. Muzej novejše zgodovine Slovenije je prevzel kipe in pripravil predlog ureditve depoja na prostem v Parku vojaške zgodovine.

Ureditev depoja na prostem je financiralo Ministrstvo za kulturo RS, prostor zanj je odstopila Občina Pivka.

Po depoju na prostem bo ob 19. in 21. uri vodil dr. Jože Dežman, direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

 

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.