Foto: Marjan Ciglič, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Vljudno vas vabimo na predavanje dr. Jelke Piškurić z naslovom

»Svet, ki ga več ni, v asfaltu tem živi«: Ljubljana in njeno podeželsko zaledje v času socializma

ki bo v četrtek, 30. septembra 2021, ob 18. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, Celovška cesta 23, Ljubljana.

Na predavanju bo predstavljen razvoj Ljubljane in njenega podeželskega zaledja v času socializma, ob tem pa se bomo posvetili tudi možnostim za reševanje stanovanjskega vprašanja in gradnje druge infrastrukture. Tako Ljubljana kot njeno podeželsko zaledje sta v obravnavanem obdobju doživela velike družbene, gospodarske in kulturne spremembe, a njun razvoj je potekal z različno hitrostjo. Kljub političnim in gospodarskim omejitvam ter drugim anomalijam je ta čas mnogim ostal v spominu zaradi postopne rasti njihovega življenjskega standarda in drugačnih možnosti za reševanje stanovanjskega vprašanja.

Dr. Jelka Piškurić je zgodovinarka, zaposlena kot znanstvena sodelavka na Študijskem centru za narodno spravo. Med njene osnovne raziskovalne interese spada preučevanje socializma, pri čemer jo zanimajo zlasti različni vidiki vsakdanjega življenja. Z veseljem posluša spomine in izkušnje drugih ter jih uporablja pri svojem raziskovalnem delu. Je avtorica monografije o Ljubljani in njenem podeželskem zaledju v času socializma ter več znanstvenih prispevkov s področja ustne zgodovine in sodobne slovenske zgodovine.

Udeležba je možna le ob izpolnjevanju PCT pogojev. Zaradi omejitve obiska vas naprošamo, da svojo udeležbo prijavite na naslov info@muzej-nz.si.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.