Kulturni dan v Muzeju novejše zgodovine Slovenije

Kulturni dan v Muzeju novejše zgodovine Slovenije 8. februar 2021

Na kulturni praznik, 8. februarja 2021, vas med 10. in 18. uro vabimo v muzej. Vstop je na ta dan brezplačen. Ker skrbimo za upoštevanje vseh smernic in ukrepov za zajezitev covid-19, tokrat na ta dan na žalost ne bo do zdaj dobro uveljavljenega programa dogodkov. Smo jih pa zato preselili na splet in vas vabimo na digitalno druženje z MNZS.

V vsakem primeru se veselimo vašega obiska in vam želimo lep praznik!
Vaš MNZS

Razstave na ogled:

·         Tomi Lombar – razstava ob donaciji opusa fotografij od rojstva samostojne Slovenije do obzorja njene tridesetletnice. Razstava je na ogled na ploščadi pred muzejem.

·         »Tu se je smrt utrudila do smrti…« slovenske žrtve Auschwitza. Gostujoča dokumentarna razstava pripoveduje o 2.300 ljudeh iz Slovenije, ki so jih odpeljali v Auschwitz.

·         Fotoaparat in vojna. Fotografije druge svetovne vojne iz zbirk Muzeja novejše zgodovine Slovenije

·         Stalna razstava Slovenci v XX. stoletju

Na ta dan bo tudi 30 % popust na muzejske publikacije in nekatere druge artikle.

Brezplačni spletni dogodki Muzeja novejše zgodovine Slovenije

Za napoved razstave objavljamo prvo vojno fotografijo Tomija Lombarja. Fotografija junaka, ki se je 27. junija 1991 v Podutiku v Ljubljani z dvignjenima rokama odločno postavil pred tank Jugoslovanske ljudske armade, marsikoga spominja na prizor kitajskega protestnika iz leta 1989, ki je na Trgu nebeškega miru v Pekingu zaustavil tank. Lombarjeva fotografija je završala v fotoreporterskih krogih in se vzpela na častno mesto med vojnimi fotografijami slovenskih fotoreporterjev.

Tomi Lombar – razstava ob donaciji opusa fotografij od rojstva samostojne Slovenije do obzorja njene tridesetletnice

Razstava je na ogled na ploščadi pred muzejem.

8. februar 2021 ob 10. uri

Premierno bomo v ponedeljek, 8. februarja 2021, ob 10. uri predvajali pogovor s fotoreporterjem Tomijem Lombarjem, ki bo na ogled na muzejskem YouTube kanalu in Facebook-u, nato pa bo dostopno tudi na spletni strani.

Muzej novejše zgodovine Slovenije je postal bogatejši za podarjeni fond fotografij Tomija Lombarja – fotoreporterja Antene, Dnevnika, Republike in Dela. Ob donaciji in tridesetletnici slovenske države razstavljamo izbor fotografij Tomija Lombarja, ki jih je ustvaril v skoraj tridesetletni fotoreporterski karieri.

»Tu se je smrt utrudila do smrti …«: slovenske žrtve Auschwitza
Predstavitev kataloga ob istoimenski razstavi

8. februar 2021, ob 17. uri

Vabimo vas na pogovor z avtorjem razstave in kataloga Borisom Hajdinjakom iz Sinagoge Maribor. Pogovor bo vodila dr. Monika Kokalj Kočevar, muzejska svetnica v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.

Katalog razstave »Tu se je smrt utrudila do smrti ...«: slovenske žrtve Auschwitza vsebinsko ponuja vse, kar je vidno na razstavnih panojih: poglavja iz splošne zgodovine Auschwitza so prepletena s poglavji o različnih skupinah slovenskih taboriščnikov. »Zgodba« sledi kronologiji Auschwitza od skromnih začetkov poleti 1940 ter postopnega spreminjanja v največje nacistično koncentracijsko taborišče in vrhunca delovanja pomladi in poleti 1944 vse do osvoboditve 27. januarja 1945 in ohranitve spomina do danes. V to »veliko« zgodbo so kronološko vključeni prihodi različnih skupin slovenskih taboriščnikov. Te skupine niso predstavljene samo z datumi in številkami, pač pa vedno tudi z zgodbami posameznikov. Skupaj je predstavljenih 34 slovenskih zgodb, v katerih je omenjenih skoraj 60 slovenskih žrtev Auschwitza.

Tako besedilo razstavnih panojev kot tudi kataloga je postavljeno vzporedno v slovenščini in angleščini. Jedro razstave in kataloga so fotografije oseb in dokumentov. Gradivo je prispevalo 19 ustanov: 13 iz Slovenije in 6 iz tujine. Največ gradiva je prispeval Państwowe Muzeum Auschwitz-Birkenau iz Oświęcima na Poljskem. Pri pripravi razstave je sodelovalo 16 preživelih taboriščnikov ali njihovih sorodnikov. Katalogu je dodanih še nekaj fotografij današnjega videza taborišča ter seznam uporabljenih virov in literature. Pripravo razstave in tisk kataloga so finančno podprli Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Maribor in Veleposlaništvo Države Izrael v Sloveniji.

Kako se lahko udeležim pogovora?

Vsi, ki se želite udeležiti virtualnega pogovora, nam pošljite sporočilo na e-naslov natasa.robeznik@muzej-nz.si. Dan pred dogodkom vam bomo na vaš e-naslov poslali povezavo do naše spletne predavalnice na platformi Zoom. Za spremljanje virtualnega pogovora morate na svoj računalnik, tablico ali pametni telefon namestiti aplikacijo Zoom, ki jo lahko prenesete s spletne povezave Zoom (kliknite gumb »Download« pod napisom »Zoom Client for Meetings«).

»Tu se je smrt utrudila do smrti…« slovenske žrtve Auschwitza

Gostujoča razstava

Avtor: Boris Hajdinjak, Sinagoga Maribor.
27. januarja 2021 mineva 76 let od osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz. Na svetu ni kraja, ki bi bil bolj zaznamovan s smrtjo: v času delovanja Auschwitza od leta 1940 do leta 1945 je bilo tukaj ubitih okoli 1,1 milijon ljudi, od tega 1 milijon Judov ali vsak šesti od 6 milijonov Judov, ki so bili ubiti v holokavstu. Prav zato je bil datum osvoboditve Auschwitza izbran za dan spomina na holokavst.
Dokumentarna razstava »Tu se je smrt utrudila do smrti…«: slovenske žrtve Auschwitza pripoveduje o 2.300 ljudeh iz Slovenije, ki so jih odpeljali v Auschwitz. Večina je bila Slovencev, med deportiranimi pa je bilo tudi okoli 350 Judov, vsaj 78 Romov in vsaj en pripadnik Jehovovih prič. Domov se jih je vrnilo le okoli 1.000, za večino preostalih pa je bil Auschwitz kraj smrti. Zato je Auschwitz eno največjih pokopališč slovenskih žrtev druge svetovne vojne. In zato je 27. januar tudi slovenski dan spomina na žrtve holokavsta.
Ob razstavi smo posneli pogovor z avtorjem razstave, Borisom Hajdinjakom, ter spletno vodstvo, ki ju boste na kulturni dan našli tukaj: http://www.muzej-nz.si/si/razstave/obcasne/1431-Tu-se-je-smrt-utrudila-do-smrti.

Ob razstavi je potekalo tudi predavanje Borisa Hajdinjaka iz Sinagoge Maribor z naslovom »Tu se je smrt utrudila do smrti …« slovenske žrtve Auschwitza, ki si ga lahko ogledate na tej povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=AiGUqcuK2PU.

Prenovljen del stalne razstave: Obdobje druge svetovne vojne

Dvajseto stoletje sodi med najburnejša obdobja slovenske zgodovine. Slovenci smo v tem času zamenjali nekaj držav in državnih ureditev, preživeli dve svetovni vojni, se vključili v tehnološko revolucijo, v zadnji, osamosvojitveni vojni pa smo dosegli samostojno državo.

V oktobru 2020 smo prenovili del razstave, ki prikazuje obdobje druge svetovne vojne in vas vabimo na ogled v živo, ali na virtualni sprehod, obenem pa na spletno vodstvo z avtorjem razstave, Markom Ličino, ki predstavi manj poznane predmete.

Vabimo tudi k ogledu kratkega videa na temo druge svetovne vojne.

Fotoaparat in vojna. Fotografije druge svetovne vojne iz zbirk Muzeja novejše zgodovine Slovenije


Razstava Fotoaparat in vojna: fotografije druge svetovne vojne iz zbirk Muzeja novejše zgodovine Slovenije prikazuje izbrana dela znanih in neznanih, profesionalnih in amaterskih fotografov ter ponuja vpogled v neprecenljiv del slovenske vizualne kulturne zgodovine.

Zbirke fotografij Muzeja novejše zgodovine Slovenije iz obdobja druge svetovne vojne hranijo približno 165.000 enot gradiva. Fotografije na razstavi dopolnjujejo muzejski predmeti, likovna dela, plakati in avdiovizualno gradivo.

Ob razstavi smo posneli spletno vodstvo z avtoricama razstave, dr. Moniko Kokalj Kočevar in Katarino Jurjavčič. Obenem pa lahko prisluhnete Malini Schmidt Snoj, ki pripoveduje o spominih na svojo mamo, plesalko Brino.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.