Vljudno vas vabimo na predavanje dr. Nine Vodopivec z naslovom
 
»Tu se ne bo nikoli več šivalo«.
Doživljanje izgube dela in propada tovarne


ki bo v četrtek, 14. oktobra 2021, ob 18. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, Celovška cesta 23, Ljubljana.

Propad tovarne in izguba dela sta za številne ljudi travmatična izkušnja. Predavanje bo izhajalo iz doživljanj deindustrializacije tekstilnih delavk in delavcev, osredotočilo pa se bo predvsem na čas socialistične modernizacije — na izkušnje dela in tovarne v socializmu. Osrednja tema bodo prav subjektivna doživljanja ljudi.  Kaj nam torej spomini industrijskih delavk in delavcev povedo o socialistični preteklosti? In zakaj ne gre ob njih zamahniti z roko, češ, da so to zgolj nostalgične čustvene pripovedi?

Dr. Nina Vodopivec je socialna antropologinja, ki se že več let ukvarja s preučevanjem doživljanja industrijskih delavk in delavcev ter družbenih sprememb. Dela kot raziskovalka na Inštitutu za novejšo zgodovino. Pravkar je pri inštitutski založbi izdala knjigo z naslovom Tu se ne bo nikoli več šivalo. Doživljanje izgube dela in propada tovarne.

Udeležba je možna le ob izpolnjevanju PCT pogojev. Zaradi omejitve obiska vas naprošamo, da svojo udeležbo prijavite na naslov info@muzej-nz.si.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.