»Tu se je smrt utrudila do smrti …«: slovenske žrtve Auschwitza

»Tu se je smrt utrudila do smrti …«: slovenske žrtve Auschwitza
Predstavitev kataloga ob istoimenski razstavi

8. 2. 2021, ob 17. uri

Vabimo vas na pogovor z avtorjem razstave in kataloga Borisom Hajdinjakom iz Sinagoge Maribor. Pogovor bo vodila dr. Monika Kokalj Kočevar, muzejska svetnica v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.

Katalog razstave »Tu se je smrt utrudila do smrti ...«: slovenske žrtve Auschwitza vsebinsko ponuja vse, kar je vidno na razstavnih panojih: poglavja iz splošne zgodovine Auschwitza so prepletena s poglavji o različnih skupinah slovenskih taboriščnikov. »Zgodba« sledi kronologiji Auschwitza od skromnih začetkov poleti 1940 ter postopnega spreminjanja v največje nacistično koncentracijsko taborišče in vrhunca delovanja pomladi in poleti 1944 vse do osvoboditve 27. januarja 1945 in ohranitve spomina do danes. V to »veliko« zgodbo so kronološko vključeni prihodi različnih skupin slovenskih taboriščnikov. Te skupine niso predstavljene samo z datumi in številkami, pač pa vedno tudi z zgodbami posameznikov. Skupaj je predstavljenih 34 slovenskih zgodb, v katerih je omenjenih skoraj 60 slovenskih žrtev Auschwitza.

Tako besedilo razstavnih panojev kot tudi kataloga je postavljeno vzporedno v slovenščini in angleščini. Jedro razstave in kataloga so fotografije oseb in dokumentov. Gradivo je prispevalo 19 ustanov: 13 iz Slovenije in 6 iz tujine. Največ gradiva je prispeval Państwowe Muzeum Auschwitz-Birkenau iz Oświęcima na Poljskem. Pri pripravi razstave je sodelovalo 16 preživelih taboriščnikov ali njihovih sorodnikov. Katalogu je dodanih še nekaj fotografij današnjega videza taborišča ter seznam uporabljenih virov in literature. Pripravo razstave in tisk kataloga so finančno podprli Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Maribor in Veleposlaništvo Države Izrael v Sloveniji.

Kako se lahko udeležim pogovora?

Vsi, ki se želite udeležiti virtualnega pogovora, nam pošljite sporočilo na e-naslov natasa.robeznik@muzej-nz.si. Dan pred dogodkom vam bomo na vaš e-naslov poslali povezavo do naše spletne predavalnice na platformi Zoom. Za spremljanje virtualnega pogovora morate na svoj računalnik, tablico ali pametni telefon namestiti aplikacijo Zoom, ki jo lahko prenesete s spletne povezave Zoom (kliknite gumb »Download« pod napisom »Zoom Client for Meetings«).

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.