Predavanje o Karli Bulovec Mrak: Rišem, ker so kamen in dleta predraga

"Rišem, ker so kamen in dleta predraga" -- Prva slovenska kiparka Karla Bulovec Mrak (1895-1957) v študijskem in poklicnem vrstništvu z umetnikom Tonetom Kraljem
22. november 2023, ob 18. uri, Viteška dvorana

Slovenska umetnost si svojo identiteto ter položaj skupaj s prizadevanjem za kulturno in nacionalno samobitnost utira tako na podeželju kakor v mestih, nekdaj enako kakor danes pa ključno prispeva tudi evropski okvir oz. tujina. Če je Tone Kralj k statusu svobodnega umetnika segel iz starožitne podeželske rokodelske tradicije, pa je prva slovenska kiparka Karla Bulovec Mrak (Bled, 1895—Golnik, 1957) akademsko izobrazbo dosegla iz mestne osnove. 

Predavanje bo predstavilo življenje in delo umetnice, skupaj s primerjalnim pogledom v likovni in poklicni svet dveh svetovljanov, ki sta študirala v Pragi, ter po vrnitvi oba, obdana z umetniki, vsak na svoj način, vsak v svojem likovnem izrazu ter po zmožnostih, pričevala in bojevala kulturo, umetnost, evropski etos ter nenazadnje svoj družbeni status. Slikovna predstavitev bo ob pogovoru v živo prikazala tudi metjejske oz. osebnostne razlike med umetnikoma, ki sta odvisna od naročil ter odkupov likovnih del ustvarjala v istem času – ob tem pa tudi odgovor na vprašanje, v čem je bil poklic za ženske, ki so se kot ustvarjalke na področju likovne umetnosti oziroma kiparstva šele uveljavljale, drugačen, zagotovo ne bo izostal. Povabljeni! 

Predavala bo Renske Svetlin. 

Vstopnina: brezplačno

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.