Vljudno vas vabimo na predavanje Aste Vrečko in Blaža Babnika Romaniuka z naslovom

Skupno v skupnosti. Sedemdeset let zadružnih domov kot družbene infrastrukture

ki bo v četrtek, 27. januarja 2022, ob 18. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, Celovška cesta 23, Ljubljana.

Na območju Slovenije je bila v okviru širše jugoslovanske akcije neposredno po 2. svetovni vojni načrtovana izgradnja velike mreže 523 zadružnih domov, od teh je bilo v obdobju nekaj let zgrajenih več kot 300 stavb, ki imajo praviloma še danes pomembno vlogo v lokalnih skupnostih. Na temo zadružnih domov kot družbene infrastrukture se je osredotočal projekt, sestavljen iz razstave, monografije in kratkega filma, ki je zastopal Republiko Slovenijo na lanskem beneškem arhitekturnem bienalu. Dva od soavtorjev projekta bosta v predavanju predstavila zgodovino izgradnje zadružnih domov, njihovo umeščenost v prostor in arhitekturo ter pomen nekoč in danes.

Blaž Babnik Romaniuk je arhitekt in urbanist, ki deluje v lastnem arhitekturnem studiu Obrat. Diplomiral je iz umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti in magistriral na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Poleg projektantskega dela se ukvarja s temami stanovanjske politike, javnega prostora in prostorske pravičnosti. Pozornost posveča tudi razvoju in izpeljavi natečajev pod okriljem Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije.

Asta Vrečko je docentka na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in sodelavka Galerije Božidar Jakac. Predava na Akademiji za likovno umetnost. Posveča se slovenski umetnosti 20. stoletja, s poudarkom na organizaciji umetnikov, zgodovini razstavljanja in kulturni politiki. Deluje tudi kot kustosinja. Predavatelja sta člana kuratorske ekipe Paviljona Republike Slovenije Skupno v skupnosti in soustvarjalca monografije, ki je spremljala razstavo.

Udeležba je možna le ob izpolnjevanju PCT pogojev. Zaradi omejitve obiska vas naprošamo, da svojo udeležbo prijavite na naslov info@muzej-nz.si.

 

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.