Odprtje razstave
ODJUGA: Zgodbe o identitetah na prepihu

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije v četrtek, 9. decembra 2021, ob 18. uri odpiramo novo občasno razstavo Odjuga: Zgodbe o identitetah na prepihu.

Razstavo bo odprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Zaradi proti-koronskih ukrepov vas vabimo k virtualnemu spremljanju odprtja v živo preko YouTube kanala Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

Osrednja tema razstave so zgodbe ljudi, ki so se po drugi svetovni vojni preselili v Slovenijo iz držav nekdanje Jugoslavije, in njihovih potomcev. Omogoča intimen vpogled v razvejane osebne zgodbe posameznikov in družin treh generacij, njihove družinske dinamike, vključenost v novo okolje, ki mu pravijo dom, vpliv osamosvojitve Slovenije in vojn v Jugoslaviji na usode ljudi, odziv okolja nanje ter mnoštvo mogočih identitet, ki se sestavljajo v posameznem pričevalcu. Razstava počloveči procese pripadanja, samo-spoznavanja, spominjanja, izključevanja, stigmatizacije, drugačenja – in nenehnega gibanja med njimi.

Razstava je nastala v sklopu evropskega projekta Identity on the Line (Identiteta na prepihu) in bo v manjšem obsegu predstavljena tudi v 11 evropskih mestih kot del skupne razstave vseh partnerjev projekta.

Razstava bo na ogled med 10. decembrom 2021 in 1. majem 2022.

 

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.