Ivan Ivačič - kuharski mojster
Andreja Zupanec Bajželj
21.4.2021
Andreja Zupanec Bajželj
21.4.2021

Ivan Ivačič - kuharski mojster

 Svetozar BUSIĆ, Kuharski mojster Ivan Ivačič med kreiranjem novih jedi. Ljubljana, april 1961. Zbirka časopisa Delo, črno-beli negativ, 6 x 6 cm, inv. št.: DE2750/1.

Kuharska knjiga kuharskega mojstra Ivana Ivačiča. Foto: arhiv MNZS.

Letos mineva 100-let od rojstva kuharskega mojstra Ivana Ivačiča (28. 3. 1921, Zdole­-20.3.1984, Radovljica). Skromnost, iznajdljivost in ljubezen do kuhanja so mu bili položeni v zibelko. Po šolanju v srednji gostinski šoli za kuhanje v Zagrebu je svoje kuharske izkušnje pridobival še v Dobrni, Rogaški Slatini, ljubljanskem hotelu Bellevue, na Pohorju in hotelu Korotan na Jezerskem. Kuhaj je tudi na Brdu pri Kranju in Brionih. Leta 1955 je opravil strokovni izpit za kuharja in kasneje pridobil še naziv mojster kuharstva in kulinarike.

Kuharski mojster je svoje znanje in kuharske spretnosti od leta 1960 redno delil tudi preko malih televizijskih ekranov. Postal je prva slovenska kuharska tv zvezda. Do leta 1975 je snemal tematske kuharske oddaje, kjer je kuhal v živo. Pred snemanjem je imel dve vaji, a ker je oddaja potekala v živo, si velikih napak ni smel privoščiti. Predstavljal je preproste jedi, zahtevnejše tehnike kuhanja, kuhal pa je tudi jedi iz drugih držav Jugoslavije in od drugod. Med najbolj znanimi recepti je Zdolska gobova juha, ki jo je poimenoval po svojem rojstnem kraju, recept zanjo pa je objavil že v svoji prvi kuharski knjigi, ki je izšla leta 1965. Knjiga je do danes izšla že v desetih dopolnjenih izdajah.

Številnim je ostal v spominu kot spreten, nasmejan in hudomušen ambasador dobre hrane in pijače.

Stoto obletnico njegovega rojstva so obeležili že v Posavskem muzeju Brežice s t.i. Posavsko muzejsko vitrino, kuharski mojster pa bo del tudi občasne fotografske razstave »Ljubezen gre skozi želodec«, ki jo v sodelovanju z Ljubljanskim gradom pripravlja naš muzej. Razstava bo v tamkajšnji Galeriji »S« na ogled od 22. aprila do 13. junija 2021. Vljudno vabljeni. 

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.