Drevesa
iglavcev se pred poškodbami zavarujejo z izločanjem posebne goste tekočine –
smole. Ta se po nekaj dneh strdi in zavaruje drevo pred gnilobo in izgubo
drevesnega soka. Ljudje so že v starem veku ugotovili, da je smola eden izmed
najpomembnejših postranskih gozdnih proizvodov, zato so jo začeli načrtno
pridobivati. Že stari Grki, Perzijci in Egipčani so iz nje pridobivali
terpentinovo olje in kolofonijo. V srednjem veku so bili vodilni smolarji
Francozi, v novem veku pa Američani, ki so smolo pridobivali s suho destilacijo
in s parjenjem zmletih lesnih ostankov iglavcev. Do leta 1960 je bila smola
zelo iskana surovina, potem pa jo je začela nadomeščati nafta.[1]
V
Evropi se je moderno smolarjenje razširilo zlasti po sredozemskih državah –
Grčiji, Španiji in Franciji. Izjema ni bilo niti slovensko ozemlje, kjer je
prišlo do prvih poskusov smolarjenja v 30. letih 20. stoletja, ko je Walter
Bark na Dravskem polju pridobival smolo iz rdečega, črnega in zelenega bora, podobno
so smolo pridobivali tudi v primorskih gozdovih, kjer so za vojne namene
smolarili Italijani.[2]
Po
drugi svetovni vojni je Jugoslavija usmerila vse svoje sile v obnovo in
industrializacijo. Številna zemljišča, gozdovi ter obrtni in proizvodni obrati
so bili podržavljeni, oblast pa si je prizadevala za gospodarsko in
»surovinsko« samozadostnost, zato je bilo potrebno izkoristiti vse
razpoložljive surovine, ki jih je ponujala domača zemlja. Lojze Kiauta je v
svojem delu Smolarjenje v Sloveniji opozoril na izkoriščanje smole, ki je uporabna v različnih panogah industrije.
Menil je, da bi lahko na ta način država prihranila številne devize, ki bi jih
uporabili za nakup tistih surovin, ki jih država ni imela oz. jih je imela v
nezadostni količini.[3]
S
proizvodnjo smole se je po 2. svetovni vojni ukvarjala tovarna Pinus iz Rač pri
Mariboru, ki je predelovala borovo smolo v kolofonijo in terpentin, vendar ni
izkoriščala vseh svojih potencialov, zato je Gozdarski prosvetni oddelek
ministrstva za gozdarstvo pri Vladi LRS dobil nalogo, da organizira poskusno
smolarjenje. To nalogo je dobil inženir Martin Čokl, ki se je soočil s
problemom pomanjkanja izurjenih delavcev – smolarjev in smolarskega orodja,
zato je kmalu organiziral tečaj na Državni gozdarski šoli v Mariboru, tovarne
in lončarije pa so izdelovale smolarsko orodje.[4] Panogo so želeli približati ljudem tudi s pomočjo medijev. Tako je leta 1947
naslovnico Tovariša krasila
fotografija smolarja, ki s pomočjo smolarskega noža pripravlja smolino. Poleg
naslovnice je v Tovarišu izšla še fotozgodba, ki nazorno prikazuje postopek
smolarjenja.[5]
Kako je potekalo smolarjenje?
Gozdar
in smolar sta ob jesenskem obisku gozda določila drevesa, ki bi bila primerna
za smolarjenje. Ločevali so kratkoročno (4- do 6- letno) in dolgoročno (20- in
večletno) smolarjenje, odvisno od tega, koliko let so nameravali drevo
smolariti. V pomladnih mesecih je smolar v višini prsi ostrgal del skorje,
zarezal dva stranska žleba ter en plitev vzdolžni žleb, na dnu katerega je
ustvaril ležišče za lonček. Slednjega je pokril in po dobri minuti je pritekla
v lonček prva smola. Lončki so se napolnili v enem do dveh dnevih, smolar pa
jih je pretakal v večje vedro in sod, ki ga je bilo potrebno hraniti na hladnem
mestu. Smolar je skrbel in smolaril večje število dreves na enkrat, vsa drevesa
pa je tudi dobro poznal. Vsakih 3–7 dni se je vračal k njim in obrezoval
spodnji rob stranskih žlebov, ki so postajali vedno širši, da bi spodbudil izločanje
smole.[6]
Leta
1947 so smolarji nabrali 84,5 tone smole, leto kasneje 119,3 tone, sledil je
upad zaradi neugodnega vremena in skrajšane sezone, v začetku 50. let pa znatno
povečanje, saj so uvedli plačevanje po učinku. Sprva so imeli vsi smolarji
enake mesečne plače, kmalu pa se je izkazalo, da bi lahko akordno delo povečalo
povprečni donos smole. Tako se je povprečni donos po smolarju po uvedbi
akordnega dela v dveh letih povečal z 941 kilogramov na 1204 kilograme.[7]
Smolarjenje
je do danes skorajda ne izumrlo, kot možni razlogi pa se navajajo kemična
industrija, preostali cenejši viri in delovna sila. Kljub temu na Oddelku za
gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani
menijo, da bi smolarjenje pomenilo dodaten zaslužek za manjše in srednje velike
lastnike gozdov, hkrati pa bi spodbujalo aktivno gozdarstvo in preprečevalo
morebitne požare.