Obnova nadvoza na Dunajski cesti
Andreja Zupanec Bajželj
28.4.2023
Andreja Zupanec Bajželj
28.4.2023

Zlatko DENIŠA, Križišče današnje Dunajske in Tivolske ceste med pripravami na gradnjo podvoza. Ljubljana, 1961. Fotografska zbirka časopisa Delo, črno-beli negativ, leica, inv. št.: DE9130/26.


V teh dneh se je začela gradnja nadomestnega železniškega nadvoza čez Dunajsko cesto v središču Ljubljane. Nov nadvoz naj bil imel šest železniških tirov, dva tira bosta dobili tudi progi proti Kamniku in Gorenjski.

V času obnove se napovedujejo zapore cestnega prometa na Dunajski cesti, ki predstavlja eno glavnih vpadnic v mestno središče. Prestolnici se tako v času obnove obeta prometni kolaps.

Težave pa ljubljansko železniško vozlišče pestijo že vse od 50-ih let naprej. Že leta 1955, je bil tako zabeležen podatek, da se zapornice na takratni Titovi cesti (danes Dunajski) zapro kar 165-krat na dan, kar je pomenilo zaporo ceste za kar 7 ur. Leta 1961 so tako najprej porušili sedem gospodarskih objektov ter iz območja preselili 57 družin. Gradnja podvoza se je začela marca 1962, nad njo pa je ves čas gradnje nemoteno potekal železniški promet. Obnovljena Titova cesta je bila za promet odprta 8. novembra 1962. Novozgrajeni 40 metrov dolg in 20 metrov širok podvoz je za železniški promet omogočal štiri železniške tire.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.