Dr. France Bučar kot predavatelj
Irena Uršič
21.04.2023
Irena Uršič
21.04.2023

Joco ŽNIDARŠIČ, Portret dr. Franceta Bučarja kot predavatelja, 1965. Fond Joco Žnidaršič, črno-beli negativ, leica, inv. št.: JZ1513/4. 

V letošnjem letu spomina na stoto obletnico rojstva dr. Franceta Bučarja objavljamo njegovo najstarejšo fotografijo iz Fotografskega fonda Joca Žnidaršiča. Fotografija dr. Franceta Bučarja je nastala med 30. junijem in 11. julijem 1965, ko je v Ljubljani poteklo 11. mednarodno srečanje študentov. Organizirala ga je komisija za mednarodne zveze pri Univerzitetnem odboru Zveze študentov Jugoslavije v Ljubljani (OU ZŠJ). Udeležili so se ga, sicer maloštevilni, študentje iz devetnajstih držav Evrope in Afrike.

Bolj kot v dogodku samem je pomen v motivu portretne fotografije. Fotografski utrinek predavateljskega zanosa dr. Franceta Bučarja pomeni eno redkih ohranjenih fotografij predavatelja, ki je prav v letu nastanka fotografije na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani dosegel habilitacijo, potem ko je leta 1956 zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Rast socialistične družbe v okviru države delovnega ljudstva. Zaradi ideoloških razlogov je bil dr. France Bučar leta 1976 odstranjen iz pedagoškega procesa in leta 1978 odpuščen s Pravne fakultete.

Neprimerljivo bolj prepoznavne fotografije dr. Franceta Bučarja so iz obdobja demokratizacije in osamosvojitve Slovenije, v katerem je prepoznan kot eden najzaslužnejših osamosvojiteljev in kot oče Ustave Republike Slovenije.


Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.