"A to je tam, kjer sta bila tanka?"
Marko Ličina
7.4.2023
Marko Ličina
7.4.2023

Marjan CIGLIČ, Tank pred Cekinovem gradom, april 1961. Fond Marjana Cigliča, črno-beli negativ, leica, inv. št.: MC610401/10. 

To je še vedno precej pogosto vprašanje, ki ga slišimo zaposleni v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije, ko želimo opisati lokacijo našega muzeja. Cekinov grad v Tivoliju je namreč pri mnogih še vedno neločljivo povezan s tankoma in zbirko topov, ki so bili postavljeni ob njem.

Željo po postavitvi tankov pred muzej je leta 1957 izrazil tedanji ravnatelj Muzeja narodne osvoboditve v Ljubljani Milan Bevc. Po nekaj dopisovanjih in, tako se zdi, celo intervenciji tedanjega predsednika Josipa Broza Tita, sta še isto leto v muzej prispela dva tanka tipa Stuart M3A3. Oba sta bila veterana 1. tankovske brigade v sklopu katere sta sodelovala v zadnjih bojih za Trst aprila in maja 1945.

Kot najpomembnejši argument v prošnji je bilo tedaj izpostavljeno silno zanimanje mladine za takšne predmete. Da se pri svoji oceni niso zmotili priča tudi ena od fotografij, ki jih je konec aprila 1961 pred muzejem posnel Marjan Ciglič.

Prenova stavbe in okolice muzeja sta leta 1992 botrovali umiku tankov in topov, ki so bili kot last muzeja predani v začasno hrambo Vojaškemu učnemu centru v Šentvidu pri Ljubljani.

Na srečo so se v Sloveniji ohranili kar štirje tanki Stuart M3A3 1. tankovske brigade, med katerimi sta tudi oba tanka, ki sta nekoč stala pred muzejem. Eden od Stuartov, ki je bil leta 1980 zamenjan za tank tipa Sherman M4A3, je od leta 1981 postavljen na Hribu svobode nad Ilirsko Bistrico, v bližini spomenika borcem prekomorskih brigad, domačinom in partizanom padlih v zaključnih bojih leta 1945. Edini preostali muzejski Stuart (inv. št. 5633) je trenutno postavljen kot spomenik v vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki. Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.