Dan slovenskega športa
23.9.2022
23.9.2022

Dan slovenskega športa

Edi ŠELHAUS, Svetovno prvenstvo v košarki leta 1970. Tekme so se igrale v ljubljanski Hali Tivoli. Na fotografiji Ivo Daneu v prodoru pod koš. Ljubljana, maj 1970. Črno-beli negativ, leica. Zbirka časopisa Delo, inv št. DE4314_35.

Danes praznujemo dan slovenskega športa. Dan je bil razglašen kot državni praznik leta 2020 na pobudo Olimpijskega komiteja Slovenije. Datum, 23. september, so izbrali kot obletnico prvega predvajanja slovenske himne Zdravljice na olimpijskih igrah, kar se je zgodilo ob uspehih veslačev Iztoka Čopa in Luke Špika ter strelca Rajmonda Debevca v Sydneyju leta 2000.

Uspehi slovenskih športnikov se seveda niso začeli v času samostojne republike po letu 1991. Pot do izjemnih uspehov, ki jih danes dosegajo slovenski športniki so tlakovali slovenski športniki, ki so tekmovali še v dresih jugoslovanskih barv. Iz omenjenega obdobja izhaja tudi ena izmed športnih legend slovenskega športa – Ivo Daneu.

Ivo Daneu velja za legendo slovenske in svetovne košarke. Z izjemno motorično in strelsko spodobnostjo je igral na mestu organizatorja in branilca. Za reprezentanco Jugoslavije je med letoma 1965 in 1970 zbral 209 nastopov in z njo krojil svetovni vrh. Nastopil je na treh olimpijskih igrah, treh svetovnih in šestih evropskih prvenstvih. Na svetovnem prvenstvu v Urugvaju leta 1967 je bil razglašen za najkoristnejšega igralca prvenstva. Istega leta je bil razglašen za najboljšega športnika Jugoslavije. Vrhunec kariere je bila osvojitev naslova svetovnega prvaka leta 1970 v Ljubljani, ki ga je osvojil kot kapetan ekipe. 

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.