Makalu
Jožica Šparovec
19.8.2022
Jožica Šparovec
19.8.2022

50 let jugoslovanske himalajske odprave na Makalu

Aleš KUNAVER, Pogled na bazni tabor in mogočno južno steno Makaluja, ki kot bela zavesa visi nad prizoriščem – eden najlepših himalajskih pogledov, 1972. Fond: Aleš Kunaver, barvni negativ, leica, inv. št. KA_2150.

Aleš KUNAVER, Srečanje dveh navez v steni Makaluja, kjer je zaradi enakomernosti naklonine težko najti prostor za šotor ali za varno stopinjo, 1972. Fond: Aleš Kunaver, barvni negativ, leica, inv. št. KA_2880.

V letu 2022 mineva 50 let od četrte jugoslovanske himalajske odprave na Makalu v Nepalu (8.475 m), ki je potekala med 15. avgustom in 18. novembrom 1972.  V odpravi so bili sami Slovenci. Vodja je bil karizmatični Aleš Kunaver, osem je bilo alpinistov, člani odprave pa so bili še zdravnik, trije znanstveniki, novinar in 10 nepalskih Šerp. Vrh so želeli doseči po najtežji smeri – čez južno steno, a so vzpon oteževali plazovi, hud mraz, sneženje, pa tudi slaba podpora Šerp, ki niso bili usposobljeni za prenos tovora na velike višine. Kljub temu so z izrednimi napori uspeli preseči magično mejo 8000 m. Najvišje (približno do 8200 m) sta prišla Janko Ažman in Matija Maležič in potrebovala bi le še en dan, da bi prišla na vrh. Čeprav ga niso dosegli, je dosežek odprave močno odmeval med poznavalci v alpinističnem svetu – po le 12 letih, ko so prvič videli Himalajo, so se jugoslovanski alpinisti približali najboljšim odpravam na svetu. O tej in še drugih odpravah v Himalajo in Hindukuš med leti 1960 in 1984 MNZS hrani fond barvnih diapozitivov avtorja Aleša Kunaverja (in nekaj diapozitivov drugih avtorjev), ki ga je MNZS-ju podarila družina Kunaver.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.