Josip Broz - Tito na strehi Litostroja
Katarina Jurjavčič
12.8.2022
Katarina Jurjavčič
12.8.2022

Vlastja SIMONČIČ, Josip Broz Tito na strehi Litostroja v času otvoritve nove tovarne, 1. september 1947. Fond Vlastja Simončič, črno-beli negativ, leica. 

Vlastja SIMONČIČ, Josip Broz Tito na strehi Litostroja v času otvoritve nove tovarne, 1. september 1947. Fond Vlastja Simončič, črno-beli negativ, leica. 

Delo v največji tovarni, ki je bila zgrajena v Ljubljani po drugi svetovni vojni, Litostroju, je prvič steklo 27. avgusta 1947, ko so izvedli poskusno litje železa. Odprtje tovarne s prikazom dela, ki se ga je udeležil tudi Josip Broz – Tito, pa je bilo 1. septembra 1947. Tovarna je s tem dnem spremenila svoje ime v Titove zavode Litostroj.

Fotografija Vlastje Simončiča, ki prikazuje Tita na strehi Litostroja je dolgo veljala za izgubljeno. Vlastja se tega dogodka tako spominja: »Imel sem že nekaj posnetkov iz gradnje, saj sem tam udarniško delal. Pri otvoritvi je bil navzoč tudi tovariš Tito. Po svečanosti ga je direktor Litostroja peljal na streho obdelovalnice, odkoder je bil najlepši razgled na celoten tovarniški kompleks. Čudil sem se, da so ga pustili na lestev, ki je vodila do line v strehi. Imel sem srečo, da sem prav takrat bil v bližini. Brž sem se vzpel še jaz na streho in ujel dogodek, ki ni bil predviden v protokolu. Napravil sem dva posnetka. Nobenega od reporterjev ni bilo gori. Ko se je grupa z maršalom spustila po stopnicah, sem v ogromni hali pod seboj opazil gručo reporterjev, ki so z vseh strani tekli naproti, vendar so morali ugotoviti, da so najpomembnejši zamudili. Vedel sem, da bom postal tarča posebno agencijskih reporterjev, zato sem se brž izmuznil in s kolesom odvihral v redakcijo. Nisem se zmotil. Kmalu so me klicali po telefonu in prosili za kopijo tega nenavadnega dogodka. V redakciji so seveda bili navdušeni in dobil sem strog nalog, da nobenemu ne dam kopije. Tovariš je objavil prvi posnetek, drugega pa sem čuval zase.«

Za dostop in predajo arhivskega in negativnega gradiva se Muzej iskreno zahvaljuje gospe Jelki Simončič, ki je Vlastjev »manjkajoči« reporterski del tako srčno hranila. Del gradiva, med katerim sta bila tudi omenjena Vlastjeva posnetka, je bil Muzeju predan 11. julija 2022. 


Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.