Košnja
Katarina Jurjavčič
8.7.2022
Katarina Jurjavčič
8.7.2022

Vlastja SIMONČIČ, Seno odvažajo s pomočjo voza, verjetno Ljubljansko barje, 6. junij 1948. Fond Vlastja Simončič, črno-beli negativ, leica, inv. št.: VS-P1/76. 

Vlastja SIMONČIČ, Čas, ko se bo delo na travnikih motoriziralo, počasi prihajajo, okolica Ljubljane, 6. junij 1948. Fond Vlastja Simončič, črno-beli negativ, leica, inv. št.: VS-P1/4. 

Marsikje na podeželju so prve košnje že minile. V časopisu Tovariš so v 23. številki iz 4. junija 1948 opisovali poletja v zanosu povojnega tiska: »Neko jutro je ob robu gozda zapela motorna kosilnica. Njena ostra kosa ni prizanesla nobeni travnati bilki. Padle so v težke plaste in tedaj so prišle zadružnice, mlada dekleta, in čez travnike je zadehtelo po sveže pokošeni travi. V zgodnjem jutru so preko vseh travnikov zapele kose, zaukali so kosci.«

Vlastjeva fotografija kosca pri obračanju sena in nalaganju le-tega voz, v katerega je vprežen par konj, ponazarja povojni čas, ko motorna orodja še niso prevzela glavne vloge pri tem kmečkem opravilu. Večina posnetkov na filmu VS-P1 ponazarja prvenstveno pomoč živali: konjev in volov. Vsekakor pa je zlagoma na dostopnejših terenih prispela že tudi moč strojev. V reportaži košnje v Podutiku in Ljubljanskem barju lahko spremljamo tudi kosce v svetlobi zahajajočega sonca, katerih podobe delujejo sicer v skladu z umirjenostjo večera in trenutka, a hkrati simbolno prikazujejo tudi začetek konca tega kmečkega opravila.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.