Popevkarska zvezda Beti Jurkovič
Jožica Šparovec
1.7.2022
Jožica Šparovec
1.7.2022

150. obletnica rojstva Jožeta Plečnika

Edi Šelhaus, Beti Jurkovič med nastopom na festivalu Slovenska popevka, Bled,  1963. Fond Edija Šelhausa, črno-beli negativ, leica, inv. št.: ES13/7

Prvi festival Slovenska popevka je bil na Bledu pred 60-timi leti – med 10. in 12. majem 1962. Pričakovali bi, da je bilo za prvi festival popevk veliko zanimanja, a ni bilo tako. Kljub temu, da so delili celo brezplačne vstopnice, niso uspeli napolniti dvorane. Zaradi premajhnega zanimanja so zato leta 1964 festival iz Bleda preselili v Ljubljano.

Na prvem festivalu Slovenska popevka je nastopilo deset pevcev in pevk in vsak je moral zapeti tri ali štiri pesmi, največ, kar pet, pa jih je zapela Marjana Deržaj. Zmagala je pesem Mandolina (Vladimir Stiasny, Lev Svetek), ki sta jo v alternaciji zapela Stane Mancini in Beti Jurkovič. Danes je poznana predvsem izvedba z Mancinijem, a je s tem Beti Jurkovič po krivici skoraj pozabljena, saj je bila leta 1962 prava zvezda in zmagovalka pravzaprav ona in je, kot je bilo objavljeno v reviji Tovariš, »popevko »Mandolina« tako doživeto zapela, da ji je priborila številne glasove občinstva v dvorani in pri televizijskih zaslonih« (Tovariš, št. 18, 13. 5. 1962, str. 50-51). Beti Jurkovič je bila pevka iz Zagreba, ki je v Ljubljani študirala in je odlično govorila slovensko ter bila v tistih časih glavna pevska zvezda, poleg Marjane Deržaj. Na festivalu Slovenska popevka leta 1963 je odpela vse tri prvonagrajene pesmi  občinstva, obenem pa je pesem Malokdaj se srečava dobila nagrado strokovne žirije za najbolj izvirno slovensko popevko in nagrado za najboljše besedilo (Gregor Strniša). Za nameček je bila izbrana tudi za najboljšega pevca in Bled 1963 je bil za Jurkovičevo življenjski uspeh.  Na Slovenski popevki je zadnjič pela leta 1965.

(Vir: Frantar, Vladimir: »Enkrat še zapoj ….« : zlata in srebrna leta slovenske popevke, Celjska Mohorjeva družba, Celje 2012, str. 15-22).

Edi Šelhaus, Tri legendarne pevke popevk na stopnicah hotela Kvarner v Opatiji med festivalom popevk leta 1960; od leve: Beti Jurkovič, Drago Seliger (urednik časopisa Delo), Jelka Cvetežar in Marjana Deržaj. Fond Edija Šelhausa, črno-beli negativ, 6 x 6 cm, inv. št.: ES22/4

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.