Razstava Jože Plečnik (1872–1957)
Domen Kaučič
4.2.2022
Domen Kaučič
4.2.2022

Razstava Jože Plečnik (1872–1957)

Neznan avtor, nabrežje Gradaščice v Trnovem, Ljubljana, 1956 Fotografska zbirka Delo, črno-beli negativ, leica, inv. št. DE90_6, MNZS.

Plečniku smo na tem blogu že nekajkrat namenili nekaj besed. Danes objavljamo vest, da smo na Ljubljanskem gradu odprli razstavo Jože Plečnik (1872–1957), ki bo odprta za javnost med 3. februarjem in 10. aprilom 2022. Razstava je nastala v sodelovanju z Ljubljanskim gradom, Slovenskim etnografskim muzejem in Plečnikovo hišo (MGML).

Razstava predstavlja Plečnikov dediščino v Ljubljani, ki je bila pred kratkim uvrščena na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Fotografije poskušajo prikazati stanje pred Plečnikovim posegom, čas gradnje objekta in končano delo, ter kako se to vključuje v urbani prostor. Fotografije so razdeljene v šest različnih sklopov. Prvi sklop predstavlja dela, ki ležijo na t. i. kopenski osi, ki se razteza od njegovega domovanja v Trnovem v Ljubljani vse do Kongresnega trga. Drugi sklop predstavljajo dela s t. i. vodne osi, ki vključuje mostove čez Ljubljanico, samo ureditev struge reke in zapornico. Tretji sklop predstavljata cerkvi sv. Frančiška Asiškega v Šiški in sv. Mihaela na Barju. Četrti sklop je posvečen Tržnici, peti predstavlja rimski zid na Mirju. Zadnji sklop prikazuje fotografije pokopališkega kompleksa Žale. 


Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše zgodovine Slovenije.