Afriški kovček iz konzerv iz vojnega ujetništva Franca Brezica
Irena Uršič
18.12.2023
Irena Uršič
18.12.2023

Afriški kovček iz konzerv iz vojnega ujetništva Franca Brezica

Kovček Franca Brezica, izdelan v vojnem ujetništvu v Južni Afriki leta 1947.

Franc Brezic iz Stran s svojim kovčkom iz vojnega ujetništva v Južni Afriki, ki ga je podaril Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije.

Afriški kovček iz konzerv lastnika Franca Brezica, doma iz vasi Strane na postojnski strani Nanosa, odstira del zgodbe tistih primorskih Slovencev iz obdobja fašizma, ki druge svetovne vojne niso doživeli na domačih tleh, pač pa na tisoče kilometrov daleč proč, na največjih svetovnih bojiščih in v največjih taboriščih za vojne ujetnike na svetu.

Franc Brezic je bil v italijanske oborožene sile mobiliziran na Svete tri kralje leta 1941, torej tri mesece pred napadom sil osi na Kraljevino Jugoslavijo. Po urjenju je bil poslan na severnoafriško fronto v Libijo. Spopadov v libijski puščavi se je spominjal takole:

»Prišli smo na ravnino, kjer je bila klavnica. Tam smo postali vsi zmešani. Brez pameti. Takrat sem se spomnil besed kapetana, ki nam je rekel, naj obdržimo mirno kri, če hočemo preživeti.«

Franc Brezic je res preživel, z odmerjenimi kapljicami pregrete vode, s kakšnim koščkom kameljega mesa, ki se ga je našlo po spopadih, in zaradi sreče, ki jo je imel v znameniti bitki pri El-Alameinu, ki je bila odločilna za zavezniško zavzetje severne Afrike in zaradi katere se marsikateri primorski Slovenec v italijanski vojski ni več vrnil domov. Franc Brezic je bil v prvi bitki, 16. julija 1942, ranjen. Iz puščavskega peska so ga rešili britanski vojaki.

Najprej so ga odvedli v bolnico v Aleksandriji v Egiptu, po operaciji pa so ga kot vojnega ujetnika odpeljali v ujetniško taborišče Zonderwater v tedanji Južni Afriki, ki je bilo med 2. svetovno vojno za zajete vojake italijanske vojske največje vojaško ujetniško taborišče na svetu. Ujetništvo je večinoma preživel kot delavec na kmetijah.

Šele 13. januarja 1947 je priplul iz Južne Afrike in se vrnil domov skupaj s skromnim kovčkom, ki so ga v južnoafriškem ujetništvu za pet kilogramov kruha izdelale iznajdljive roke njegovega sojetnika iz Renč. Na kovček iz recikliranih pločevinastih konzerv je napisal svoje podatke v italijanščini:

MT 351395 SOLD Bressi Francesco Strane Numero 20 Prevallo Trieste

[MT: matricola – ujetniška številka 351395, SOLD: soldato – vojak Brezic Franc, Strane št. 20, Razdrto, Trst]

Franc Brezic, ki je doživel 99 let, je skromni kovček hranil do visoke starosti, ko ga je podaril Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Mesto je našel v zbirki osebnih zapuščin, med predmeti mobiliziranih Slovencev v italijanske oborožene sile, ki so shranjeni v oglednih Depojih državnih muzejev v Pivki.

Kovček iz konzerv je eden od nemih prič razsežnosti vpoklicev Slovencev v italijanske oborožene sile in razsežnosti vojnih ujetništev. Po svojem lastniku Francu Brezicu pa je tudi dokaz preživetvene moči, vrnitve domov in ohranitve slovenske identitete.


Viri:

Zbirka Ustni viri, Franc Brezic, avdioposnetek  pričevanja,  14.  7. 2007, vodenje intervjuja in snemanje: Irena Uršič; videoposnetek pričevanja, 17. 8. 2009, vodenje intervjuja: Irena Uršič, snemanje: Filmservis.
Zbirka Osebne zapuščine – podarjeno gradivo. Osebna zapuščina Franca Brezica.
Kovček Franca Brezica, izdelan v vojnem ujetništvu v Južni Afriki leta 1947.


Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.