Tone Stojko: "Naša jeza je brezmejna".
Nataša Strlič
15.3.2021
Nataša Strlič
15.3.2021

Tone Stojko: "Naša jeza je brezmejna".

Tretji petkov kolesarski protest, Ljubljana, 8. 5. 2020. Hrani avtor fotografij Tone Stojko

Tone STOJKO, Demonstracije slovenskih literatov proti vdoru čet Varšavskega pakta na Češkoslovaško, Ljubljana, 21. 8. 1968. Fond Tone Stojko, črno-beli negativ, inv. št.: TS6787/1. 

Tone Stojko, legendarni slovenski fotograf in nagrajenec Prešernovega sklada se je v nenavadnem letu 2020 na sicer okrnjeni a hkrati zelo obiskani fotografski razstavi predstavil z izborom svojega fotografskega opusa demonstracij. Motivi množic in posameznikov, ki so javno izražali svoje razpoloženje, navadno v znak protesta, so zrli z razstavnih panojev pred stavbo Muzeja novejše zgodovine Slovenije, kjer že od leta 2007 hranimo del njegovega fotografskega fonda. Bili so uvod v nastanek in povabilo k branju nastajajoče monografije »Naša jeza je brezmejna«. Demonstracije 1968-2020.

Že več let načrtovana knjižna predstavitev tega enkratnega opusa bo v sodelovanju z Mladinsko knjigo izšla aprila letos.  Izredno aktualna monografija na 360 straneh je tematsko bogata in motivno raznolika kronološka foto zgodba zadnjih petdeset let demonstracij skozi fotografski objektiv Toneta Stojka. Je vizualen, tako črno bel kot barven sprehod po demonstracijah v slovenskem, jugoslovanskem in srednjeevropskem prostoru, ki ga spremljajo besedila eminentnih avtorjev različnih profilov ter krajša pojasnjevalna besedila o posameznih demonstracijah. V kronološkem zaporedju se pred bralcem odvijajo zgodbe od prvih  Stojkovih analogno ovekovečenih študentskih demonstracij leta 1968 do novih, barvnih in digitalnih fotografskih zapisov demonstriranja v »koronavirusnem« letu 2020.

Monografijo smo skupaj s Tonetom Stojkom pripravili v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, kjer hranimo tudi preko 60.000 negativov, ki jih je večinoma ustvaril kot dolgoletni fotograf in urednik fotografije tednika Mladine med leti 1971 in 1994. Med drugim tudi leica negativ z motivom transparenta, ki je spodbudil  naslov fotografske monografije  »Naša jeza je brezmejna«.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.