Osvojena prva olimpijska medalja za samostojno Slovenijo
Andreja Zupanec Bajželj
1.8.2022
Andreja Zupanec Bajželj
1.8.2022

Osvojena prva olimpijska medalja za samostojno Slovenijo

Igor MODIC, Iztok Čop in Denis Žvegelj, Barcelona, 1. avgust 1992, črno-beli negativ, leica, inv. št. IM92a_110. 

Igor MODIC, Iztok Čop in Denis Žvegelj, Barcelona, 1. avgust 1992, črno-beli negativ, leica, inv. št. IM92a_126. 

Danes mineva natanko trideset let od prve osvojene olimpijske medalje v samostojni Sloveniji. Slovenija je sicer svojo samostojno športno pot na olimpijskih tekmovanjih začela na zimskih OI v Albertvillu leta 1992, v Barceloni, ki je istega leta gostila poletne OI, pa so led prebili še preostali športnice in športniki.

V Barcelono je odpotovala 36 članska slovenska olimpijska karavana. Olimpijsko tekmovanje je potekalo od 25. julija do 9. avgusta 1992. Prvo olimpijsko odličje za Slovenijo sta 1. avgusta 1992 osvojila komaj 20–letna gorenjska veslača Iztok Čop in Denis Žvegelj. V disciplini dvojec brez krmarja sta se s časom 6:33,43 uvrstila na tretje mesto.

Slavje, ki je spremljalo zgodovinski uspeh mlade države, se še ni dobro poleglo, ko je že naslednji dan na drogu za zmagovalce znova zaplapolala slovenska trobojnica. Novo odličje so osvojili tudi blejski veslači v četvercu brez krmarja, v katerem so veslali Milan Janša, Jani Klemenčič, Sadik Mujkić in Sašo Mirjanič. Tudi ta posadka je osvojila bronasto olimpijsko medaljo.

 

MNZS v mesecu septembru pripravlja novo občasno razstavo V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni uspehi. Razstava se bo osredotočala na predstavitev največjih športnih uspehov zadnjih tridesetih let. V sodelovanju s številnimi športniki in športnicam bodo na ogled različni športni eksponati, njihova športna oprema in tekmovalni dresi. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili tudi v različnih športnih disciplinah in ostalih izzivih. Razstava bo na ogled med 21. septembrom 2022 in aprilom 2023. Vljudno vabljeni, da nas obiščete.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.