Nova razstava: Edi Šelhaus na Bovškem in ob reki Soči
Jožica Šparovec
12.4.2022
Jožica Šparovec
12.4.2022

Edi Šelhaus na Bovškem in ob reki Soči

Edi ŠELHAUS, Čezsoča pri Bovcu: Ana Cuder in njen brat Nando?, v ozadju Tonči; pri hiši se je po domače reklo »Pr' Pjkču«, 60. leta 20. stol. Fond Edija Šelhausa, črno-beli negativ, 6 x 6 cm, inv. št.: Es-2233/1.

Edi ŠELHAUS, Pletenje majhnih košaric in cekarjev iz vrbovih vej, pri Flajsu v Klancu v Bovcu, 1959. Zbirka Delo, črno-beli negativ, 6 x 6 cm, inv. št.: DE505_9.

Muzej novejše zgodovine Slovenije, ki hrani zelo obsežen fotografski opus Edija Šelhausa, znanega slovenskega fotoreporterja, je doslej pripravil že deset razstav njegovih fotografij, med njimi leta 2019 pregledno razstavo s katalogom. Ideja za 11. razstavo Šelhausovih fotografij je nastala zaradi osebnega prijateljstva avtorice razstave Jožice Šparovec z nekdanjo  sošolko iz študentskih let, Gizelo Flajs iz Bovca, na katero se je obrnila po pomoč pri raziskovanju vsebine fotografij z območja Bovca in okolice. Flajsova se je izjemno zavzela in se za prepoznavanje oseb na fotografijah obrnila tudi na domačine v Bovcu in okolici. Ti so za fotografije pokazali veliko zanimanja in posredovali tudi veliko podatkov. Pomagala pa je tudi hčerka Gizele Flajs,Tina Starc, z objavo nekaterih fotografij na spletnem portalu »Pu Buško«, kar je prineslo presenetljiv odziv uporabnikov portala in s tem ponovno precej podatkov o fotografijah.  Zato gre iskrena zahvala vsem, ki so pomagali, predvsem prej omenjenima, da smo lahko marsikateri fotografiji pripisali kraj nastanka ter podatke o ljudeh, nekaterim celo domača imena. Zato smo zelo veseli, da se je na našo ponudbo za razstavo v Zgornjem Posočju odzval Tolminski muzej v Tolminu in razstavo sprejel v gostovanje (med 13. aprilom in 1. junijem 2022, izbor fotografij pa še na panojih na Grajskem vrtu za stavbo muzeja). Po Tolminu bo razstava na ogled še v Kulturnem domu v Bovcu (2. junij do 31. avgust 2022) in nazadnje v oktobru 2022 v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani.

Edi Šelhaus je tako po službeni dolžnosti, kot fotoreporter pri časopisu Slovenski poročevalec, pozneje Delo, kot tudi zaradi lastnega zanimanja prepotoval Slovenijo po dolgem in počez in tako tudi v krajih v Zgornjem Posočju in ob prelepi reki Soči posnel veliko zanimivih in lepih fotografij.  Za razstavo smo izbrali 36 črno-belih fotografij iz obdobja med letoma 1958 in 1976 iz krajev od Strmca oziroma Trente do Kanala, predvsem pa iz krajev ob reki Soči – Bovca,  Kala - Koritnice, Čezsoče, Žage, Trnovega, Kobarida, Tolmina, Mosta na Soči in Kanala ob Soči. Fotografije dokumentirajo življenje pred davnimi leti v teh krajih, v marsičem drugačno od današnjih dni, obujajo podobe krajev, ulic, hiš, prometa, turizma, pa tudi spomin na nekatere domačine iz teh krajev, na marsikoga, ki ga danes ni več med živimi. Najbolj številne so fotografije  iz Čezsoče, Bovca in Žage. Fotografije pripovedujejo tudi zgodbe. Med njimi je zgodba o nekdanji pletarski zadrugi na Žagi, ki je bila predstavljena in objavljena v tedniku Tovariš kot fotoreportaža. Zgodovinsko zelo zanimive so tudi fotografije, ki pripovedujejo zgodbo o načrtovanem atentatu na Benita Mussolinija v Kobaridu leta 1938 in zgodbe o reševanju ameriških zavezniških letalcev, sestreljenih med 2. svetovno vojno.  

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.