Volkssturm Kranj
dr. Monika Kokalj Kočevar
10.5.2024
dr. Monika Kokalj Kočevar
10.5.2024

Volkssturm Kranj

Smučarska skupina Volkssturm Kranj, Stražišče, 21. januar 1945. Zbirka albumov, Bildarchiv des Kreises Krainburg der NSDAP, Band 7, hrani: MNSZS. 

Prvega decembra 1944 je bil ustanovljen t. i. »Deutscher Volkssturm«. Vključeni so bili vsi moški od 16. do 60. leta starosti. To je bil zadnji poskus nemških oblasti, da mobilizirajo vse preostale človeške moči. Naloga Volkssturma je bila podpora aktivnim oboroženim silam. Rekrutirani so bili pod nadzorom NSDAP, ki je tudi priskrbela častnike. Usposabljanje za orožje je potekalo pod nadzorom SA, preostalo usposabljanje pa pod NSKK. Najvišji poveljnik je bil SS Reichsführer Heinrich Himmler kot vodja nadomestne vojske od leta 1944. Služba v Volkssturmuje bila vojaška služba. Poudarjeno je bilo, da ima vojak Volkssturma enake dolžnosti in pravice kot vojak nemške vojske. Vpoklicani so dobili preskrbo kot pri Wehrmachtu, ravno tako tudi vojaško plačo. Člani družin so bili upravičeni do družinske podpore. Enote so bile vzpostavljene tudi na Gorenjskem.

V albumih fotografskega arhiva kranjskega okrožja NSDAP, Zvezek 7, je tudi sklop fotografij smučarske skupine Volkssturma iz Kranja. 21. januarja 1945, ko so imeli vaje v Stražišču pri Kranju.

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.