Čudežna deklica na klavirju
Katarina Jurjavčič
22.3.2024
Katarina Jurjavčič
22.3.2024

Čudežna deklica na klavirju

Vlastja SIMONČIČ, Na obisku med gojenci Akademije za glasbo v Ljubljani, sedemletna pianistka Dubravka Tomšič, ki si je pri igranju pomagala s pručko, 11.-18. december 1947. Fond Vlastja Simončič, črno-beli negativ, leica, VS-M32/5. 

Vlastja SIMONČIČ, Na obisku med gojenci Akademije za glasbo v Ljubljani, sedemletno pianistko Dubravka Tomšič posluša njena profesorica Zora Zarnik, 11.-18. december 1947. Fond Vlastja Simončič, črno-beli negativ, leica, VS-M32/4. 

Bodočim glasbenikom so v povojni ilustrirani reviji Tovariš namenili dvostransko reportažo v prvi številki revije v letu 1948. Fotoreporter Vlastja Simončič je glasbenike obiskal med 11. in 18. decembrom leta 1947. Vrata Akademije za glasbo v Ljubljani so se mu tako na široko odprla in je lahko s fotoaparatom spremljal študente glasbe pri harmoniji, komorni igri, orkestru in tudi pri individualnem pouku. Fotografiral je tudi pouk opernega petja, ki ga je vodila profesorica Jeanette Födransperg, pouk klavirja profesorja Anton Trosta in pouk harfe profesorice Jelice Perlot-Portogradni. Fotografiral je tudi violinistko Sabino Skalar iz razreda Leona Pfeiferja. Reportaža je največji prostor namenila fotografiji majhne deklice za klavirjem. Sedemletna Dubravka Tomšič, ki se je klavirja učila pri Zori Zarnik je bila najmlajša študentka Akademije za glasbo v Ljubljani. Znana slovenska pianistka Zora Zarnik, ki je klavir študirala med 1921-1926 pri Janku Ravniku, se je v šolskem letu 1926/1927 izpopolnjevala na Ècole normale de musique v Parizu ( H. Castel-Galanti) in bila v prihodnjih dveh letih še zasebna učenka Viléma Kurza v češkem Brnu, je uvedla moderno klavirsko tehniko, temelječo na fizioloških in anatomskih načelih. Dubravka Tomšič je bila pri svojih rosnih letih njena najuspešnejša študentka, ki se je proslavila s svojo virtuznostjo s koncerti v veliki filharmonični dvorani v Ljubljani (12.12.1946), nato v Dubrovniku (2.9.1947) in v dvorani Hrvatskga glasbenega zavoda v Zagrebu (4.11.1947). A to je bil le začetek njene izjemne glasbene poti, ki jo je popeljala v sam svetovni glasbeni vrh. 

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.