Trg republike
Domen Kaučič
26.1.2024
Domen Kaučič
26.1.2024

Trg republike

Anton Podržaj, gradnja garažne hiše na območju današnjega Trga republike (takrat Trg revolucije), 10. 4. 1963, Zbirka Foto Slovenija II, črno-beli negativ, 6x6, inv. št.: FSII126_2.

Gradnja enega izmed največjih trgov v Ljubljan, Trga republike (takrat Trg revolucije), se je začela z gradnjo garažne hiše pod današnjim trgom.

Območje trga je zgodovinsko bogato, saj je na njem v času antike stalo emonsko obzidje in zgodnjekrščansko središče. Stoletja kasneje so na njem Turjaški uredili baročni vrt. Le-ta je v 18. stoletju postal del Uršulinskega samostana. V času med obema vojnama je mesto pozidalo območje vse do roba vrta. Ključno spremembo je prostor doživel v šestdesetih letih 20. stoletja, ko je skupina arhitektov pod vodstvom Edvarda Ravnikarja pripravila načrt pozidave območja. Gradnja kompleksa Trga republike, kakršnega poznamo danes, se je začela leta 1963 z gradnjo garažne hiše, ki danes leži pod trgom. Trg je svojo današnjo podobo dobil leta 1982 z dokončanjem Cankarjevega doma, leta 2014 pa so mestne oblasti, ki so v vmesnem času pridobile lastništvo trga, z njega »pregnale« tudi parkirišče za avtomobile. 

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.