Galetova skakalnica
Andreja Zupanec Bajželj
8.12.2023
Andreja Zupanec Bajželj
8.12.2023

Galetova skakalnica

Svetozar BUSIĆ, Galetova skakalnica v Šiški. Ljubljana, februar 1963. Fotografska zbirka Delo, črno-beli negativ, leica, inv. št. DE2346/4.

Ne daleč od našega muzeja, na Vodnikovi cesti v ljubljanski Šiški, je sredi 50.ih let prejšnjega stoletja stala 70-metrska skakalnica.

Skakalnico je zasnoval Stanko Bloudek, prostor zanjo pa so našli na t. i. Galetovem travniku in skakalnice se je hitro prijelo ime Galetova skakalnica. Blizu skakalnice je bila že urejena današnja Vodnikova cesta, zato so ob projektni zasnovi, doskočišče skakalnice obdali z leseno ograjo.

Prva tekma na skakalnici se je odvila leta 1954, aktivna doba skakalnice pa je bila dolga zgolj trinajst let. Sprejeta je bila namreč odločitev, da klubi (Skakalnica je sodila kot objekt športnega kluba Enotnost) ne smejo imeti svojih objektov, zato so klubu skakalnico odvzeli in jo pustili propadu. Se pa je zlasti iz začetka šestdesetih let ohranilo nekaj fotografskih posnetkov, ki nakazujejo, da je nekatere tekme smučarskih skokov v Ljubljani, spremljalo tudi po več tisoč obiskovalcev. Do danes se je žal na tem mestu ohranil le zapuščen opečnato-betonski stolp s stopnicami v notranjosti. 

Prijava na e-novice

Brezplačne novice o dogodkih in projektih Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.